Фунчоза, наричани също „стъклени спагети“, са прозрачни спагети, които се правят от нишесте (като нишесте от боб мунг, картофено нишесте или друго) и вода. Mоже да се използва и стабилизатор.
Обикновено стъклените спагети се продават изсушени и се накисват преди готвене. Наричат се стъклени, тъй като при готвене имат прозрачен цвят, за разлика от оризовите спагети, например, които са бели на цвят.
Стъклените спагети се предлагат в различни форми и дебелини, но най-често са широки и плоски. В Китай обикновено се използва боб мунг за приготвянето им, а в Корея например най-често се използват сладки картофи.
Ако ви е омръзнало да ядете обикновена паста или нудли, можете да опитате тази рецепта за вкусни стъклени спагети с пилешко месо и зелени листни зеленчуци:
Необходими продукти:
- 300 грама фунчоза
- 450 грама пилешки гърди
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 300 грама спанак или някакъв друг вид зелен листен зеленчук
- 250 грама гъби
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. соев сос
- 2 с.л. слънчогледово олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Първо накиснете фунчозата в хладка вода за около 30-40 минути.
Измийте и нарежете пилешкото месо на едри парчета. Накълцайте чесъна на ситно и запържете месото и чесъна в тиган, до златисто.
Измийте и нарежете лука, чушката и гъбите на ситно.
Измийте и спанака. Добавете всички зеленчуци в тигана, при месото, и оставете да се готвят около 20 минути. Подправете ги със сол, черен пипер и други подправки, по избор.
Зеленчуците трябва да омекнат напълно, а месото да се сготви.
Извадете стъклените спагети от водата и ги изцедете.
Добавете ги към месото и зеленчуците. Добавете и соевия сос.
Разбъркайте всички продукти добре, добавете съвсем малко вода, сложете капак и оставете ястието да се задуши за още 10-тина минути.
-
Опитвали ли сте стъклени спагети?
-
Да
-
Не
-