Сорбето е един от най-освежаващите летни десерти. Представлява подсладена със захар вода, допълнена от плодово пюре или сок. Може да се сложи също някакъв вид алкохол и мед.
Сорбето не съдържа никакви млечни продукти, за разлика от сладоледа, което го прави подходящ летен десерт за веганите и хората с непоносимост към лактоза.
Думата „сорбе“ идва от италианското sorbetto, което от своя страна произлиза от иранската дума sharbat. Самата иранска (персийска, кюрдска) дума произлиза от арабския глагол „шариба“, което означава „да пия“. Така или иначе, всички тези думи се отнасят за едно и също нещо- вкусният плодов разхлаждащ десерт, който хората по цял свят обожават.
Вярва се, че сорбето произлиза от древна Персия и се свързва с имена като римския император Нерон, Марко Поло и италианската херцогиня Катрин Медичи, но няма много доказателства за произхода на плодовия леден десерт.
През 17-ти век в Англия започва да се внася „шербет на прах“ от Османската империя, приготвен от сушени плодове и цветя, смесени със захар.
Така малко по малко този десерт става популярен в цял свят, а през последните години популярността му нарасна още повече, благодарение на това, че не съдържа млечни продукти, които напоследък хората все повече избягват.
А най-хубавото е, че можете лесно да го приготвите вкъщи. Ето как да приготвите свежо лимоново сорбе:
Необходими продукти:
- 250 грама пудра захар
- 250 мл вода
- сокът от 2-3 лимона
- кората от 1 лимон
- 2 с.л. вода или ликьор, по избор
- ¼ к.л. жълта боя за сладкиши
- лимонови корички и листа мента, за украса
Начин на приготвяне:
Сложете водата, захарта и лимоновата кора (без да я стържете) в малка тенджерка на котлона.
Оставете захарта да се разтвори добре, след което оставете сместа да заври.
След завиране, оставете на котлона за още 3 минути и го свалете.
Извадете лимоновата кора и добавете 100 мл прясно изцеден лимонов сок, заедно с алкохола, ако ще слагате такъв.
Добавете боята, разбъркайте добре и изчакайте да изстине.
Когато сместа изстине, изсипете я в купа и сложете във фризера за час и половина.
След като мине това време, извадете сорбето, разбъркайте го и го върнете обратно във фризера.
Продължавайте да разбърквате сорбето на всеки час и да го връщате във фризера. Идеята е да разбиете ледените кристали. След около 4 часа би трябвало сорбето да е напълно стегнало и готово за консумация.
Сервирайте на топки, поръсете с лимонови корички и сложете няколко листенца мента.
-
Сорбе или сладолед предпочитате?
-
Сорбе
-
Сладолед
-