Кебапът е често срещано ястие в турската и близкоизточната кухня. Тази версия, Адана кебап, е кръстена на град Адана в Турция, откъде произхожда, и се прави от смялно агнешно месо, нанизано на шиш и изпечено на дървени въглища.
В различните райони на Турция, кебапът се приготвя с различни подправки и е с различна степен на пикантност. В тази рецепта агнешкото е подправено с лук, чесън, кимион, смрадлика и червен пипер.
Месото се сервира върху турски плосък хляб и се комбинира с различни зеленчуци или кускус с билки. В тази рецепта Адана кебапът е комбиниран с вкусна салата Табуле.
Ако сте фенове на ориенталската кухня, опитайте това традиционно турско ястие, което е много вкусно:
Необходими продукти:
- ½ ч. булгур
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 домата
- ¼ ч. мента
- ¾ ч. магданоз
- 1 кг агнешко месо
- 4 глави лук
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. смрадлика
- 1 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете 1 чаша вода в малка тенджерка и я оставете да заври.
Изсипете булгура в купичка и го залейте с врящата вода. Покрийте купата с алуминиево фолио и оставете да престои около 20 минути.
След това го изцедете от водата и добавете към него зехтина, лимоновия сок, нарязаните на кубчета домати, нарязаните на ситно мента и магданоз и три глави лук, нарязани на ситно. Подправете Табулето със сол и черен пипер и го сложете в хладилника.
Агнешкото месо трябва да бъде смляно. Добавете към месото 1 глава лук, нарязан на ситно, чесъна на прах, смрадликата, червения пипер, кимиона и малко сол и черен пипер. Омесете каймата добре и я нанижете на дървени шишчета. Дървените шишчета трябва да престоят накиснати в студена вода около 1 час преди да ги използвате.
Печете на скара на дървени въглища или грил тиган, до готовност на месото. Ще са необходими около 12-15 минути.
Сервирайте със салата Табуле и плосък турски хляб.
-
Харесвате ли турската кухня?
-
Да
-
Не
-