Картофените палачинки са чудесна идея за бърза, лесна и много вкусна вечеря. Могат да се сервират с млечен сос и салата като основно ястие или да бъдат гарнитура на някакъв вид месо.
Картофените палачинки се правят от настъргани картофи, комбинирани с малко брашно и яйца, за да могат да добият формата на палачинка. Обикновено се добавя лук и чесън, както и различни подправки на вкус. Има вариант на картофените палачинки, в който се използват сладки картофи, вместо обикновени.
Това ястие присъства в почти всяка европейска кухня- немската, австрийската, холандската, румънската, белгийската и т.н. Естествено в различните страни рецептата е различна и ястието се казва по различен начин, но основата е една и съща.
Необходими продукти:
- 4 големи картофа
- 1 глава лук
- 2 яйца
- 2 с.л. брашно
- 1 стрък зелен лук
- 1 ч.л. чесън на прах
- сол и черен пипер
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Сварете картофите във вода. Когато са готови, обелете ги и ги настържете на едро ренде.
Оставете настърганите картофи върху марля, за да се изцеди излишната течност.
Добавете яйцата и брашното към тях. Добавете също нарязания на ситно лук, чесъна на прах и овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте мазнината в дълбок тиган. Оформете палачинки с желаната големина от картофената смес и ги сложете в тигана. Имайте предвид, че ако ги направите прекалено големи вероятно ще се начупят, така че е по-добре да приготвите мини палачинки.
Пържете до златисто. Картофите вече са сварени, така че единственото, което трябва да се случи при пърженето, е яйцето да се сготви и палачинките да получат хрупкава коричка.
Извадете картофените палачинки върху кухненска хартия, за да се изцедят от излишната мазнина.
Можете да сервирате тези палачинки с млечен сос. Комбинирайте 1 кофичка кисело мляко (400 грама) с 1 майонеза (200 грама), добавете малко лимонов сок и чесън на прах на вкус.
-
Опитвали ли сте картофени палачинки?
-
Да
-
Не
-