Севиче е южноамериканско ястие от морски дарове, произхождащо от Латинска Америка.
Обикновено се приготвя от прясна риба, но може да се използват и морски дарове, както в тази рецепта. Накисват се в някаква киселина- сок от лимон или лайм, а може и оцет. Към рибата се добавят различни зеленчуци- домати, краставици, авокадо, лук и други.
Името произлиза от кечуанската дума „siwichi“, което означава прясна риба.
Тъй като рибата в севичето е сурова, ястието трябва да се консумира веднага след приготвяне, за да се сведе до минимум рискът от хранително натравяне. В това севиче скаридите са сварени, така че няма проблем, дори да престои малко.
Севичето може да се сервира и като предястие, и като основно ястие.
Необходими продукти:
- 500 грама почистени скариди
- ½ ч.ч. сок от лайм
- 2 с.л. лимонов сок
- ¼ ч.ч. портокалов сок
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 люта чушка
- 1 краставица
- 2 домата
- 1 авокадо
- ½ ч.ч. магданоз
- сол
Начин на приготвяне:
Сложете голяма тенджера пълна с вода на котлона.
Когато водата заври, сложете скаридите и варете 1-2 минути. Скаридите трябва да придобият леко розов цвят, това означава, че са сварени.
След като извадите скаридите от врящата вода и леко се охладят, нарежете ги на малки парчета.
Сложете нарязаните скариди, сока от лайм, лимоновия сок, портокаловия сок и зехтина в купа и разбъркайте добре.
Оставете ги в хладилника за около 10-15 минути, за да се овкусят добре.
През това време нарежете краставиците, доматите и авокадото на кубчета. Нарежете и лука, на малко по-едри парчета, и лютата чушка, ако ще слагате такава.
Смесете зеленчуците със скаридите и оставете в хладилника за още 10 минути.
Преди да сервирате, добавете и нарязания на ситно магданоз.
Можете да сервирате севичето с тортила или дори като гарнитура на някакво месо.
-
Притеснява ли ви консумацията на сурови морски дарове и риба?
-
Да
-
Не
-