Капоната е сицилианско ястие, което се приготвя основно от патладжан, но се прибавят и други зеленчуци. Ястието съдържа също доматен сос, сладко-кисел сос агродолче и различни добавки като кедрови ядки, каперси и други.
Освен основната рецепта за капоната, има хиляди варианти на това ястие. В Палермо се добавя октопод, на други места към капонатата добавят омари, а има и рецепти със скариди или риба тон.
Капонатата може да се сервира като гарнитура към рибни ястия, като предястие или дори като основно ястие, комбинирана с вкусна италианска Чабата.
Смята се, че ястието се появило в Сицилия през 9-ти век по време на Арабските завоевания.
Ето как да приготвите традиционна сицилианска капоната с добавка кедрови ядки, които придават страхотен вкус на ястието:
Необходими продукти:
- 1 ч. кедрови ядки
- ½ ч. зехтин
- 1 патладжан
- 4 глави лук
- 1 стрък целина
- 1 червена чушка
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. доматена паста
- 2 с.л. каперси
- ½ ч. стафиди
- 2 с.л. захар
- 2 с.л. винен оцет
- 2 с.л. балсамов оцет
- ½ ч.л. канела
- 2 с.л. прясна мента
- 2 с.л. магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Запечете кедровите ядки, заедно с 1 с.л. зехтин, във фурната за около 15 минути.
Почистете и нарежете патладжана на кубчета. Запържете го в 4 с.л. зехтин за около 10 минути.
Избутайте патладжана в единия край на тигана и добавете нарязаните на ситно лук, чушка и чесън.
Гответе няколко минути, докато омекнат.
Добавете запечените кедрови ядки, ментата, магданоза, доматеното пюре, канелата, стафидите, каперсите, захарта и двата вида оцет.
Добавете останалия зехтин, както и 1-2 с.л. вода.
Оставете ястието да къкри, докато сосът се сгъсти.
Накрая овкусете със сол и черен пипер.
-
Обичате ли ястия с кедрови ядки?
-
Да
-
Не
-