Фритатата е ястие, наподобяващо омлет, което може да бъде на основата на яйца или на основата на картофи. Оргиналната рецепта за фритата е с яйца, като към ястието могат да се добавят различни продукти – както зеленчуци, така и колбаси.
Зеленчуковата фритата е много подходяща за пролетта, когато започват да се появяват все повече и по-вкусни зеленчуци. Със затоплянето на времето зеленчуковите ястия стават все по-предпочитани пред тежките меса.
Фритатата се приготвя лесно и бързо, има богат вкус и е подходяща както за обяд, така и за вечеря. За приготвянето на тази фритата ще трябва да използвате тиган, който безопасно може да се използва и във фурна. Този тип тигани нямат пластмаса, гума и други подобни материали на дръжката.
Ето как да приготвите вкусна зеленчукова фритата:
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1 морков
- 200 грама боколи
- 150 грама грах
- 6 яйца
- 2 с.л. прясно мляко
- 50 грама сирене Чедър
- 2 с.л. зехтин
- сол, черен пипер, риган
Необходими продукти:
Разбийте яйцата и ги комбинирайте с млякото и настъргания Чедър. Овкусете сместа със сол, черен пипер и сушен риган.
Загрейте зехтина и добавете нарязания на ситно лук и накълцания чесън.
Запържете ги за около 5 минути и добавете нарязаните на ситно морков и чушка.
Гответе няколко минути и добавете броколите.
Накрая добавете почистения грах и разбъркайте.
Разбъркайте яйчената смес още веднъж, за да се разпределят всички съставки равномерно и я изсипете при зеленчуците.
Оставете тигана на котлона за 1-2 минути, след което го сложете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 8-10 минути.
Оставете ястието да изстине леко и можете да го разрязвате и сервирате.