in

Говеждо Уелингтън

Говеждо Уелингтън е традиционно английско ястие, което представлява филе, покрито с пастет и сотирани гъби, увито в бутер тесто. В някои рецепти месото е увито и в креп (вид палачинка) или прошуто, което задържа влагата от месото вътре и тестото не се разпада.

Вярва се, че това ястие е кръстено на Артър Уелсли, първи херцог на на Уелингтън, въпреки че няма доказана връзка между ястието и херцога.

Това ястие може да се приготви и с други видове месо, и с риба, но говеждо Уелингтън е класика. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти: 

  • 1 кг говеждо филе
  • 3 с. л. зехтин
  • 250 грама гъби
  • 50 грама масло
  • 1 стрък мащерка
  • 100 мл бяло вино
  • 12 филийки прошуто
  • 500 грама бутер тесто
  • 2 жълтъка

Начин на приготвяне: 

Намажете филето с малко зехтин, поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 20 минути.

Когато е готово, оставете да се охлади добре.

Нарежете гъбите на много ситно и ги запържете в останалия зехтин и маслото. Добавете мащерката, а след това и бялото вино, както и подправките. Когато течността се изпари, а гъбите омекнат, ги свалете от котлона.

Наредете прошутото върху прозрачно найлоново фолио.

Разстелете половината гъби върху него, сложете филето и го покрийте с останалите гъби.

Навийте продуктите на руло с помощта на фолиото и сложете в хладилника за 10-15 минути.

Разточете тестото и сложете филето отгоре. Увийте го добре, а краищата притиснете с вилица, за да не се отвори по време на печенето.

Намажете рулото с разбитите жълтъци.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути.

Loading

  • Опитвали ли сте говеждо Уелингтън?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Патицата Мандарин – най-красивата птица в света

Снимка: Сиела

„Дневникът на Ноел“ – топла коледна история, в която чудесата са възможни