Пиката е ястие от италианската кухня, което представлява пилешко или телешко месо, нарязано на тънки парчета и покрито с панировка, което обикновено се сервира със сос, който съдържа лимонов сок, каперси и масло.
В традиционната рецепта се използва телешко месо, но може да се приготви и с пиле или риба. Това ястие може да се сервира с паста или ориз.
Ето как да приготвите пиле пиката:
Необоходими продукти:
- 1 кг пилешки гърди
- 1 ч. брашно
- сол
- черен пипер
- 10 с. л. масло
- 4 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 1/2 ч. пилешки бульон
- 1 лимон
- 2 с. л. каперси
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Разрежете пилешките гърди, така че да станат тънки. Подправете месото със сол и черен пипер. Сложете брашното в плитка чиния.
Потопете парчетата месо в брашното, така че да се покрият отвсякъде.
Загрейте масло и зехтин, като ги смесите. Запържете месото за няколко минути и от двете страни и го извадете от тигана.
Добавете нарязания на ситно лук и чесън. Сотирайте за няколко минути и прибавете бульона. Оставете половината да изври.
Добавете 4-5 с. л. масло, лимоновия сок и каперсите. Подправете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно магданоз.
Полейте месото със соса преди да сервирате.
По желание можете да сервирате с паста или с бял ориз.
-
Обичате ли каперси?
-
Да
-
Не
-