in

Цената на прошката: XXI век, Пакистан

Пакистан

В Пакистан всяка година над 1000 жени са обвинени в погазване на честта на своите семейства – постъпка, която се наказва със смърт. Разказан през призмата на любовна история, удостоеният с Оскар документален филм „Момиче в реката: Цената на прошката“ проследява съдбата на Саба – млада 18-годишна жена, която успява по чудо да се спаси от гнева на собственото си семейство.

Филмът се опитва да се гмурне под повърхността на проблема и да покаже сблъсъка между интерпретациите на правата на жените и семейната чест, както и натиска, който близките на жертвата изпитват, за да простят на насилниците. Документалната лента е късометражна – 40 минути, режисирана от Шармийн Обаид-Чиной.

Саба се влюбва в момчето, за което баща ѝ иска да я омъжи. Той обаче променя решението и ѝ намира нов жених, шурей на чичото. Саба е отчаяна, тайно се омъжва за любимия и се пренася при него. Бащата и чичото идват да я вземат, заклеват се в Корана, че няма да ѝ сторят нищо, след което… спират до реката, бащата я застрелва в главата, увиват я в чувал и я хвърлят във водата.

Саба обаче оцелява, куршумът минава през бузата ѝ. Измъква се от чувала и водата и се отправя към близката бензиностанция, където ѝ помагат и я отвеждат в болница. Бащата и чичото са заловени и пратени в затвора.

В мюсюлманските държави обаче, ако близките простят на убиеца, той може да излезе от затвора. Баща убива дъщеря си, близките му прощават и той не лежи и ден – често срещано е. Старейшините и семейството на съпруга на Саба я принуждават и тя казва в съда, че прощава на баща си и чичо си. Те са освободени.

Основният аргумент за прошката е, че всички трябва да живеят заедно, без дрязги, бащата на Саба трябва да изхранва семейство, а майката и сестрата оправдават действията му. Саба не иска да прости, нито се чувства защитена от съда… Казва, че се надява да роди момиче, което да не се страхува и да се бори за това, което смята за правилно.

След като филмът печели Оскар, премиерът на Пакистан Наваз Шариф обещава да промени законите и да няма вратички, които да позволят прошката да оправдава убийци в съда.

Убийства на честта

Убийство на честта в Пакистан представляват убийство на даден член от дадено семейство или клан, извършено от друг член на същото семейство или клан, мотивирано от убеждението, че жертвата е опетнила честта на семейството, клана или изобщо общността.

За опетняване на честта се смятат определени действия, като: носене на неприемливи според семейството или общността дрехи, отказа или прекратяването на уреден брак или желанието на жената да се омъжи по собствен избор, особено ако избраникът се счита от социалната група за неподходящ, както и когато участва в определени сексуални ситуации. Тези убийства произлизат от убеждението, че опазването на честта оправдава убийството на човек, чието поведение е обезчестило неговото семейство или клан.

Убийствата в името на честта са около 5000 годишно в ислямския свят. Много женски организации в Близкия изток и Югозападна Азия подозират обаче, че повече от 20 000 жени се убиват в името на честта всяка година. В Турция извършителите на убийствата на честта се наказват с доживотна присъда, но въпреки това тези действия все още се срещат и не са изкоренени.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

косата

Митове и легенди за косата ни: истината е съвсем различна!

изкуствен интелект

В „плен“ на изкуствения интелект