in

Тина Търнър – талант, брак с насилие, загуба на дете

Двеста милиона продадени плочи. Дванайсет награди „Грами“. Една единствена Тина Търнър. Пълната, драматична история на една от най-забележителните жени в историята на музиката, вече я има на книга, и то писана от самата нея. Тина Търнър – дълго властващата кралица на рокендрола, живата легенда – разказва удивителната история на своя живот и кариера в тази прелестна мемоарна книга, която ще ви плени от първите страници.

От детските години в Нътбуш, Тенеси, до възхода към славата в партньорство с Айк Търнър, до феноменалния успех през 80-те и годините след тях, Тина откровено ни разказва своята история – от най-мрачните до най-щастливите моменти и всичко друго между тях. Ознаменуваща шейсетата годишнина на Тина в музикалната индустрия, „Моята любовта история“ е експлозивен и вдъхновяващ разказ за една жена, която се осмелява да счупи поставените по пътя ѝ бариери. Този великолепно написан мемоар е силна демонстрация на характерния за Тина бленд от сила, енергия, сърцатост и душа – завладяващ и вълнуващ като всеки един от великите ѝ хитове.

Певицата описва брака с партньора си на сцена и в живота Айк Търнър като „пародия на нормалните взаимоотношения: определяни от насилие и страх, а не любов или дори привързаност“. Айк и Тина се женят през 1962 г., но няколко години по-късно изпълнителката осъзнава, че не може повече да понесе съвместния им живот. „В най-лошите си моменти се убеждавах, че смъртта е единственият начин да се освободя. И всъщност опитах да се самоубия. Отидох при лекаря си и му казах, че имам проблеми със съня. Точно след вечеря взех всички 50 хапчета. Бях нещастна, когато се събудих, но излязох от мрака, вярвайки, че ми е писано да оцелея“, откровена е тя.

Освен подробностите около болезнения си брак с Айк Търнър, в книгата Тина разказва и за друг труден период, от който я спасява сегашният ѝ съпруг Ервин Бах. 82-годишната Търнър споделя, че заради дългогодишни проблеми с бъбреците през 2016 г. тези органи работели с 20% от капацитета си. Когато се наложила трансплантация, нейният партньор пожелал да стане донор. „Тогава моят съпруг Ървин Бах ме изненада, като ми заяви, че желае да ми дари един от бъбреците си. Бях шокирана от това невероятно благородно негово предложение“, споделя певицата. Тина Търнър сключи брак с немския музикален продуцент Ървин Бах през 2013 г., като преди това те имаха дългогодишна връзка.

Друга голяма болка и нещастие е загубата на големия ѝ син, който се самоубива. Заедно със семейството и приятелите му тя разпръсва праха на Крейг Реймънд в близост до калифорнийския бряг. С Айк Тина има още един син – 61-годишният актьор Рони Търнър. За загубата на големия си син певицата вини лошия си брак, побоищата, на които децата стават свидетели, отдава го и на факт, че заради много си работа, той е израснал сам, а е имал голяма нужда от нея.

От книгата ще разберем и за съзряването на Тина като жена без майчина и бащина подкрепа, за борбата да си цветнокож в Америка през 50-те и 60-те, за щастливия и устроен живот на певицата в Швейцария днес, както и за отказа ѝ от американско гражданство и ежедневната битка за живот.

Избрани моменти: 

„По време на престоя ни в Англия отидох на екстрасенс, което беляза началото на дългогодишна страст. Винаги съм търсела напътствие в живота. Към края на този първи сеанс екстрасенската ми каза нещо абсолютно неочаквано за мен. „Ще станеш – пророкува тя – една от най-големите звезди. Твой партньор ще падне като изсъхнал лист през есента, но ти ще оцелееш и ще продължиш напред.” Не вярвах, че е възможно да има Тина без Айк, но скътах тази идея дълбоко в съзнанието си и мислех върху нея повече и повече с всеки с изминал ден“.

* * *

„Най-лошото дойде в деня на сватбата ми. Веднъж дошъл в мръсната, разгулна Тихуана, Айк искаше да се позабавлява – разбира се, по свой вкус. Можете ли да познаете къде отидохме? В един бардак! През първата ни брачна вечер! Никога не съм споделяла това с никого, защото беше ужасно унизително за мен.
Трудно можете да си представите човек като Айк – човек, който веднага след сватбената церемония завежда младата си булка на порнографско секс шоу на живо. Седях в този бордей, поглеждах към Айк с ъгъла на окото си и недоумявах… Беше отвратително. Мъжът беше грозен и видимо импотентен, а момичето… Ще кажа само, че представлението беше повече гинекологично, отколкото еротично“.

* * *
„Към края на 90-те често посрещах в Европа близките си – децата, мама и сестра ми. Но тези семейни сбирки невинаги бяха лесни. Човек колкото и години, опит и самоувереност да е натрупал, колкото и успехи да е постигнал, винаги дълбоко в себе си се пита: Какво мисли майка ми за мен? Бих могла да се престоря, че не се чувствам огорчена от начина, по който майка ми ме изостави като малка, и от отказа ѝ да признае таланта ми, докато бях с Айк. Но истината е, че безразличието ѝ ми причини голяма болка. Не позволих това да повлияе на отношението ми към нея, защото не бе в характера ми, но и никога не го забравих. Изживях живота си със съзнанието, че тя не ме обича така, както една майка трябва да обича детето си.

През 1999 г. мама почина.

Смъртта ѝ дълбоко ме разтърси – донякъде заради мъката ми, че цял живот между нас липсваше нормална връзка, каквото би трябвало да има между майка и дъщеря. Дълго мислех и реших да не присъствам на опелото ѝ, за да не се превърна в център на внимание вместо нея. Това мое решение породи доста злостни коментари в медиите. Изкараха ме самовлюбена егоцентричка, която не смята за необходимо да отиде на погребението на майка си“.

* * *
„Благословена съм. Също като храброто момиченце в мюзикъла за моя живот – „Тина”, в детството си бях лишена от любов, но продължих напред. Преминах през адски брак, който почти ме смаза, но продължих напред. Претърпях разочарования заради пол, възраст, цвят на кожата и други пречки, които съдбата бе поставила по пътя ми, но продължих напред. Изгубих броя на здравните бедствия, които ми се струпаха на главата: високо кръвно, инсулт, рак на червата, вертиго, бъбречна недостатъчност. Изглежда, са ми нужни повече от прословутите девет котешки живота, за да преживея всичко, което съдбата ми поднася.
Днес от дистанцията на времето разбирам защо кармата ми бе такава. От лошото се роди добро. От болката излезе радост. Никога не съм била по-щастлива, отколкото съм днес“.

Автобиографията на Тина Търнър завършва с прощалното писмо, което синът ѝ Крейг пише до нея минути, преди да се самоубие.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гъбена салата с чили сос и чесън

Как да владеем аудиторията