in

„Приказки на народите“ – дракони, джинове, феи и една различна Баба Яга

Приказките са един от най-приятните начини да научим кое е ценното в живота. Чрез тях се впускаме в мечти, жадуваме чудо и вярваме в доброто. Затова когато майстор, ненадминат в литературните алюзии и завоалираната житейска мъдрост, напише книга с авторски приказки, ние, читателите, получаваме възможност да погледнем на добре познатия ни свят на фантазията по нов начин.

„Приказки на народите“ от Борис Акунин следва класическите образци в жанра, но в същото време напълно разчупва формите. В книгата девет истории ни отвеждат в стари времена, а говорят за съвременните проблеми и отношения между хората. Посредством дракони, джинове, феи, една различна Баба Яга и тотално преобърната история за Синята брада, руският писател прави забавни, но и много верни наблюдения от сферата на народопсихологията и представя иносказателно важна житейска философия.

Като един истински интелектуалец, който се забавлява, докато пише, Акунин предава своята мъдрост, натрупана през годините, по един лек, весел, но не и несериозен начин. В книгата му се срещат препратки както към познати и обичани приказки, така и към популярни литературни произведения. С нея авторът цели да провокира порасналите деца с чувство за хумор, които искат да си припомнят детството, но и да променят нечистото в настоящето.

Приказките, разказани в книгата, са тъжни и весели, страшни и смешни, но най-вече мъдри.

За автора:

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. През 1998 година Акунин започва реализацията на своя литературен проект под общия надслов „Приключенията на Ераст Фандорин“, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман.

За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност, негови произведения се екранизират („Азазел“, „Статски съветник“, „Турски гамбит“). През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата „Смирноф-Букър“. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Домашна торта Наполеон

Какво се случи с мъжете в „И просто така“?