in

„Приказки на народите“ – дракони, джинове, феи и една различна Баба Яга

Приказките са един от най-приятните начини да научим кое е ценното в живота. Чрез тях се впускаме в мечти, жадуваме чудо и вярваме в доброто. Затова когато майстор, ненадминат в литературните алюзии и завоалираната житейска мъдрост, напише книга с авторски приказки, ние, читателите, получаваме възможност да погледнем на добре познатия ни свят на фантазията по нов начин.

„Приказки на народите“ от Борис Акунин следва класическите образци в жанра, но в същото време напълно разчупва формите. В книгата девет истории ни отвеждат в стари времена, а говорят за съвременните проблеми и отношения между хората. Посредством дракони, джинове, феи, една различна Баба Яга и тотално преобърната история за Синята брада, руският писател прави забавни, но и много верни наблюдения от сферата на народопсихологията и представя иносказателно важна житейска философия.

Като един истински интелектуалец, който се забавлява, докато пише, Акунин предава своята мъдрост, натрупана през годините, по един лек, весел, но не и несериозен начин. В книгата му се срещат препратки както към познати и обичани приказки, така и към популярни литературни произведения. С нея авторът цели да провокира порасналите деца с чувство за хумор, които искат да си припомнят детството, но и да променят нечистото в настоящето.

Приказките, разказани в книгата, са тъжни и весели, страшни и смешни, но най-вече мъдри.

За автора:

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. През 1998 година Акунин започва реализацията на своя литературен проект под общия надслов „Приключенията на Ераст Фандорин“, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман.

За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност, негови произведения се екранизират („Азазел“, „Статски съветник“, „Турски гамбит“). През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата „Смирноф-Букър“. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Домашна торта Наполеон

Какво се случи с мъжете в „И просто така“?