in

ЛюбовЛюбов

„Песен за Ахил“ – книга, уютна като дом

"Песен за Ахил"

Рядко попадам на роман, който ме кара да отгърна първата страница отново, след като току-що съм го прочела. И не, в случая не иде реч (или поне не изцяло) за факта, че синът ми се казва Ахилеас – оригиналното гръцко име на античния храбър воин, адаптирано на български като Ахил.

Просто този преведен на близо 30 езика роман съдържа в себе си абсолютната рецепта за книга, уютна като дом. Има в себе си изстрадала през вековете мъдрост, от която всички се нуждаем в днешното лудо време. Има приказност, обвила цялото повествование в усещането за магия. Връща ни към любими образи от Илиадата, които отдавна не са просто герои от епоса на Омир, а част от колективното ни съзнание и отправна точка за разсъждения, творчество, дори морал. И не на последно място – „Песен за Ахил“ („Егмонт България“) на Маделин Милър дава нов прочит на любими митове, забърквайки във вълнуващ водовъртеж чувствата и делата на богове и смъртни…

Всичко това, разбира се, е съчетано с увлекателния стил на писане на Милър и наистина дълбоките й познания по темата (авторката също така преподава гръцки, а магистърската ѝ степен по класически езици и литература е от престижния университет „Браун“.)

The Song of Achilles проследява живота на славния воин Ахил, предлагайки нов прочит на Троянския цикъл от гледната точка на Патрокъл, един от най-близките другари на сина Пелеев. Цената на славата, помитащата сила на любовта, титаничният сблъсък между царе и богове, и всекидневният героизъм на „малките“ хора са все теми, които няма как да ви оставят равнодушни.

И ако е истина, че всеки век добавя нов щрих към големите ни епоси, то Маделин Милър със сигурност може да претендира за принос към пълнокръвния образ на великия Ахил, който сега виждаме и усещаме още по-близък до нас, хората. Нищо, че е син на богинята Тетида…

С „Песен за Ахил“, своя първи роман, израсналата в Ню Йорк и Филаделфия  американска писателка „хваща“ толкова добре древногръцките архетипи, но и общочовешките вълнения (откакто свят светува!), че печели една от най-престижните литературни награди за жени – „Ориндж“. И пак с тази „песен“, понякога звучаща като химн, друг път – като любовна балада, Милър влиза в списъка на „Ню Йорк Таймс“ за най-продавани автори.

Колкото до Ахил, синът на цар Пелей и морската нимфа Тетида – този славен воин, отгледан от благия кентавър Хирон, никога няма да спре да вълнува въображението ни. Емблематичните сцени от легендарния му живот и всички митове, закодирани в образа му, век след век биват пресъздавани във всички изкуства, както и разказвани като приказка – заради огромния запас мъдрост във всеки един детайл!

И точно както става с приказките, легендата за Ахил никога не ни омръзва – независимо колко пъти и по колко начина тя е стигала до нас… Прочитът на Маделин Милър е човешки, нежен и разтърсващ едновременно, и на човек хич не му се иска да напусне бързо нейния „свят“.

А ето какво казва и авторката по повод прословутата легенда за Ахилесовата пета:

„Най-известният мит за Ахил и неговата уязвима пета е всъщност доста по-късна история. Според „Илиада“ и „Одисея“, Ахил не е непобедим, а просто изключително надарен за водене на битки. Но във времената след Омир започват да се появяват митове, които обясняват привидната непобедимост на Ахил… В една популярна версия богинята Тетида потапя Ахил в река Стикс в опита си да го направи безсмъртен. Тя сполучва, ала петата, за която го държи, остава уязвима. Но тъй като „Илиада“ и „Одисея“ са моите основни източници на вдъхновение и тъй като тяхното тълкуване ми се струва по-реалистично, реших да следвам по-старата традиция.“

Нали ви казах, че всеки век оставя своя отпечатък върху уж утвърдените легенди?

Е, чуйте – пардон, прочетете „Песен за Ахил“!

Чудна е.

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

One Comment

Елда със спанак и гъби

Елда със спанак и гъби

Лилави гримове

Нежни лилави сенки за очи- новата тенденция за 2022