in ,

История на високите токчета

обувки, ток, обувки на ток

Първоначално обувките с високи токчета не са били предназначени за дамите, а за мъжете от Близкия изток, които дори не са ходили с тях, а са яздили. Те им помагали по-добре да се задържат на стремената. В края на XVI век персийската култура се разпростряла и в Европа и наложила някои модни трендове. Така на Стария континент се появило и токчето, което навремето се е считало за признак на мъжественост.

Защо мъжете не носят обувки с токчета?

През XVII век Кралят Слънце Луи XIV се привързва към подобен тип обувки и се качва на 10-сантиметрови токчета. Те, както и подметките му, задължително са издържани в червен цвят. Вапцани са със скъп пигмент, което говори за охолство и разкош. За да направи модата още по-елитарна, през 70-те години на XVII век Луи XIV издава заповед само неговите царедворци да имат правото да носят червени токчета.

Как да се научим да вървим на високи токчета?

През 30-те години на същия век жените започват да пушат лули, да си подстригват косите и да носят обувки на токчета, за да имитират мъжете. До края на XVII век токчетата имат една и съща форма за мъжете и жените и са на широка основа. Около 1740 година мъжете обаче решават, че високият ток е смешен и го загърбват. Петдесет години по-късно, след Френската революция, жените също спират да ги носят.

Токчетата се връщат на мода едва в средата на XIX век и се появяват в първите еротични фотографии от тази епоха. Оттогава насам високите токчета се считат за секси.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

земя, планета, вселена

10 невероятни факта за Вселената

варена, италия, комо

Варена – едно от най-фотогеничните места в Италия