in

Как да различим COVID-19 от грип?

Когато настъпи сезонът на грипа, ще бъде по-трудно човек да определи дали е болен от грип или от Covid-19, защото симптомите са много сходни, предупреждават учени в изданието HuffPost. Според тях обаче има определен ред, в който са склонни да се появяват симптомите на Covid-19. Това би могло да помогне на хората да разберат дали са болни от коронавирус или става дума за друго заболяване.

Учени от Michelson Center в Университета на Южна Каролина (USC) са анализирали повече от 55 000 потвърдени случаи на коронавирус в Китай и ги сравняват с грипните симптоми в случаи на грип в Северна Америка, Европа и Южното полукълбо за периода от 1994 г. до 1998 г.  Изследването е публикувано в списание Frontiers in Public Health.

Треската и кашлицата често са свързани с различни респираторни заболявания, включително обиковен грип, MERS, SARS, но времето и симптомите в горния и долния стомашно-чревен тракт разделят Covid-19, казаха изследователите. Засягането на горния гастро ентереологичен тракт, което предизвиква гадене и повръщане, става преди засягането на долния тракт, което предизвиква разстройство при Covid- 19, което е тъкмо е обратното при MERS и SARS.

Стомашно-чревните проблеми могат да разграничат коронавируса от други заболявания като грип, и да помогнат на лекарите да го диагностицират, казват изследователи. Повръщането и диарията също могат да бъдат признаци на грип, но това се среща по-често при деца, отколкото при възрастни. Основните симптоми на грип при възрастни са внезапна температура, кашлица, болки в гърлото, болки в тялото, включително главоболие, и умора.

Тези стомашно-чревни симптоми не са споменати при предишно проучване, което включва близо 25 000 случая на Covid-19. При него се говореше само за упоритата кашлица, треска, умора, загуба на способността за мирис и затруднено дишане като най-честите симптоми на вируса.

Професор Андрю Годард, президент на Кралския лекарски колеж, по-рано съобщава пред американското издание HuffPost , че много пациенти с Covid-19 във Великобритания могат да имат гадене и диария. Прогнозите варират от 4 до 57% според различни проучвания.

В по-леките случаи на COVID-19 храносмилателните проблеми могат да бъдат доста добра отличителна черта, но хората с тези симптоми във Великобритания рядко биват хоспитализирани. Повечето пациенти са приемани в болница заради дихателните проблеми, които вирусът причинява, казва той.

„Важно е да се знае редът на симптомите особено, когато имаме припокриващи се симптоми и цикли на заболяването като грип, които съвпадат с Covid-19“, казва д-р Кун, професор по медицина в USC. Според него познаването на реда на симптомите на Covid-19 може да помогне на пациентите да решат дали да потърсят медицинска помощ незабавно или да решат да се изолират. Информацията може да помогне и на лекарите да изключат други заболявания или да планират как да лекуват пациентите.

От 206 пациенти с леки симптоми, приети в болницата към Медицинския колеж Тонджи в Ухан, около една трета са имали диария, установява друго проучване. Един от всеки пети от тези хора изпитва диарията като първи симптом на заболяването. Общо 48 имат само храносмилателен симптом, а 69 са имали както храносмилателни, така и респираторни симптоми, 89 пък са имали респираторни симптоми самостоятелно.

„Затова миенето на ръце остава най-добрата защита, която всички имаме срещу вируса“, ​​каза проф. Годард. „То спира разпространението му не само по дихателните пътища, но и от устата към стмашно чревния тракт.“

Loading

  • Миете ли ръцете си достатъчно често?

    • Да, постоянно
    • Само когато е необходимо

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да защитим детската кожа от слънцето

„Тайни от острова“ от Барбара Ханей