Причините да обичаме гръцкия остров Санторини са очевидни и някои от тях наистина се виждат отдалеч. Характерната, толкова разпознаваема архитектура, живописните изгреви и залези, спиращите дъха гледки и божествената аура на това място са причината тълпи туристи да се стичат там целогодишно.
А когато вече си опознал парадното лице на Санторини, можеш да надникнеш отвъд „пощенската картичка“ и да си набележиш любими малки бягства и таверни извън обичайния туристически маршрут. В тях местните хора обръщат надвечер чашки с вино камаритис, винсанто или пък „ифестио“ (вулкан – бел.ред.), замезват с традиционното ястие за острова – „фава“ (изкусително пюре от жълт грах, което върви практически с всичко) и те приемат бързо за „свой човек“, с цялата си южняшка сантименталност. Неслучайно обичам да повтарям, че Санторини не е място, а преживяване. Което оставя завинаги диря в теб, ако наистина отвориш сетивата си…
Вижте тази публикация в Instagram.
Да, доскоро смятах, че съм напълно запозната с всички причини да се връщам на това място, когато внезапно се появи и нова: един от най-харизматичните актьори, Робърт де Ниро, отваря там хотел тази пролет! И не какъв да е хотел, а част от световноизвестната верига Nobu, чиито главни идеолози са холивудската знаменитост и една истинска кулинарна легенда – шеф готвачът Нобу Мацухиса.
Каквото и да кажем за изкуството на Нобу (както свойски го наричат по цял свят), ще бъде малко. Навремето дори звезди като Мадона и Том Круз се редят на дълги опашки пред ресторанта му в Лос Анджелис – до момента, в който Нобу просто не решава да сложи допълнителни специални маси за знаменитости.
Днес трудно може да седнете в някой от емблематичните му ресторанти без предварителна резервация, а за този в Москва, например, ще трябва да почакате поне месец! Характерен за стила на Нобу е иновативният фюжън подход към традиционната японска кухня, като често шеф готвачът обича да използва перуански продукти, вкусове и похвати.
С Робърт де Ниро се запознават покрай любимата на актьора мисо супа, а с времето това приятелство има и своето професионално отражение. Нобу се появява за кратко във филма „Казино“, но по-съществено е тяхното бизнес партньорство: двамата са сред основните идеолози на хотелската верига Nobu.
Вижте тази публикация в Instagram.
Модерен лукс, японски минимализъм, разкошни ресторанти с характерната за шеф Мацухиса храна и в същото време реверанс към местните традиции – това е запазената марка на веригата, която вече има над дузина хотела и 50 ресторанта по цял свят.
Тази пролет ще отвори врати и първият им комплекс в Гърция – The Nobu Hotel and Restaurant Santorini. Разположен на вълнуващия окото и душата североизточен бряг на острова, хотелът ще предлага не само настаняване и кулинарни удоволствия, но и спа, фитнес, инфинити басейн и изумителни гледки, в което някак не се съмняваме! Локацията на комплекса е между най-известното градче на острова – Ия, и столицата Тира, на 20 минути от международното летище.
Със сигурност ще следим подробностите около отварянето на хотела и вече подозираме, че следващият път, когато се озовем на Санторини, няма да замезваме само с фава…
-
Чували ли сте за веригата хотели Nobu на актьора?
-
Да
-
Не
-