in

Wi-Fi е изобретен случайно

Wi-Fi

Австралийски учен на име Джон О’Съливън е вдъхновен от теорията Стивън Хокинг за изпаряване на черните дупки и последващите им радиовълни. Той се заема да ги намери и да докаже вярната теория. Съливън открива, че тези слаби сигнали са трудни за разграничаване от по-силния фонов радио шум на цялата вселена.

Какви били сигналите?

Тези сигнали изминават огромни разстояния и били толкова малки и изкривени от газа и праха на пространството, през което преминали. Това означава, че формата им се е променила от остър и лесно разпознаваем шип до сплескана крива.

Джон О’Съливън и последователите му работили върху създаването на инструмент, който може да идентифицира и филтрира специфични радио вълни. След упорита работа О’Съливън и негов колега успяват да създадат инструмент, базиран на математическа формула, благодарение на която успяват да намерят тези вълни, блокирайки външните радио сигнали, за да идентифицират полезните. Те обаче не успяват да намерят радиовълните на черна дупка.

Напред към 1992 г.

Джон О’Съливън работи за CSIRO и е натоварен със задачата да намери начин компютрите да комуникират без проводници, т.е. да създаде някаква безжична система. Припомняйки си своите предишни изследвания за черните дупки и инструментите, които е създал, за да идентифицира радиовълните на черните дупки безжично, ученият се връща към първоначалния инструмент, който е създал.

Той използвал математическата формула на това устройство и успява да го модифицира и настрои, използвайки това като основа за Wi-Fi за търсене на слаби и размити сигнали в най-шумната среда.

Това неволно изобретение донася на CSIRO 1 млрд. долара. О’Съливън го патентова през 1992 г. в родната си страна Австралия, а през 1996 г. в САЩ.

Така, благодарение на теориите на Стивън Хокинг за черните дупки, Джон О’Съливън се вдъхновява и случайно изобретява Wi-Fi.

Прочетете още:

Възможно ли е интернетът да бъде „изключен“?

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

успех

Психологията на победителя

книжарница

Зашеметяващата сюрреалистична книжарница в Китай