in

9 симптома на рак на гърдата, за които трябва да знаете

рак на гърдата

Въпреки, че бучките и подутините са сред най-често срещаните симптоми за рак на гърдата, има още няколко признака, които ще ви подскажат, че трябва да се консултирате с лекар. Вижте кои са те:

1. Трапчинки

Появата на малка трапчинка на ръба на гърдите е един от признаците за тумор, който не трябва да пренебрегвате. Лекарите съветват да отидете при специалист за всяка трапчинка или прибиране на кожата на гърдите ви.

2. Дразнене на кожата

Кожата ви може да се раздразни по редица причини, включително и от неудобен сутиен, топлинен обрив, кожен дерматит, но в редки случаи това може да е признак за рак на гърдата. Когато обаче имате необичайно зачервяване, подуване, кожно раздразнение, сърбеж или обриви, които стоят по-дълго време от очакваното, консултирайте се с вашия лекар.

3. Секрет от зърната

Ако кърмите или сте бременна, секрецията от гърдите не е причина за безпокойство. В другите случаи обаче трябва специалист да провери каква е причината. Ако секрета има зеленикав, жълтеникав или червеникав цвят, това може да бъде симптом за рак на гърдата, особено ако изхвърлянето е спонтанно.

4. Лунички

Тъмните петна или необичайни лунички по кожата не само са причина да посетите дерматолог, но могат да бъдат и признак на по-агресивна форма на рак на гърдата (възпалителен рак). Но този тип е изключително рядък и не трябва да се паникьосвате. Просто посетете лекар за ваше успокоение.

5. Червени петна или синини

Други признаци за възпалителен рак на гърдата са появата на червени петна или подобни на синини петна по кожата. Ако се задържат повече от две-три седмици, задължително се прегледайте. Но както вече споменахме, този тип рак е изключително рядко срещан. Много видове червени малки петна по кожата са доброкачествени.

6. Промени в зърната

Зърната обикновено не променят формата, размера или цвета си, освен ако не сте бременна. Ако забележите промени във външния вид на зърната, е хубаво да се прегледате за рак на гърдата. Тези промени може да включват прибиране или обръщане навътре на зърното.

Сърбежът и лющенето може да са признак за рядка форма на рак на гърдата, която засяга зърното и кожата около него. Трябва да сте наясно, че има много други причини за изтръпване или усещане за парене, както и лющене на зърната. Ако имате подобни оплаквания, обсъдете ги с вашия лекар.

7. Промяна в текстурата на кожата

Промяна на кожата на гърдите също може да бъде знак, че нещо не е наред. Ракът на гърдата понякога причинява промяна в текстурата на гърдата. Тя може да наподобява кората на портокал. Това се случва, защото гръдната тъкан се възпалява заради раковите клетки, блокиращи малките лимфни канали в гърдите и натрупването на течност.

8. Подуване или чувствителност

Подуването и чувствителността на гърдите са често срещан проблем по време и около месечния цикъл. Те също могат да бъдат признак за ранна бременност. Това е и причината жените често да пренебрегват тези симптоми. Ако едната ви гърда обаче изглежда особено уголемена или подута, желателно е да я проверите. Ако е бучка, разположена дълбоко под повърхността, може да не успеете да я напипате. Също така ако забележите бучка подмишницата, това може да е увеличен лимфен възел, или с други думи признак за рак на гърдата, който започва да се разпространява. Проверката на лимфата е един от трите прегледа, които е хубаво да правите ежегодно.

9. Промяна в размера или формата на гърдите

Наддаването на тегло, промени в менструалния цикъл, бременност или кърмене могат да повлияят на размера и формата на гърдите. Но ако те се променят без тези фактори и това се случва внезапно, това може да бъде признак за рак на гърдата. Ако ви се случи седмица преди цикъла е нещо нормално. Затова винаги изчакайте поне седмица, за да видите дали ще изчезне от само себе си. Ако се появява и при двете гърди, вероятно не става въпрос за рак на гърдата.

 • Колко често посещавате мамолог?

  A mammologist makes breast ultrasound scanning
  • Веднъж годишно
  • Два пъти
  • Повече от два пъти
  • Само ако имам притеснения

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как идва на бял свят „Пипи Дългото чорапче“

Валентино

Валентино Гаравани- дизайнерът, променил света на модата