in

8 устройства в дома ви, чрез които хакерите могат да ви шпионират

термостат

Идеята на смарт устройствата е да направят живота ни по-лесен. Колкото повече неща в дома ни са свързани с интернет, толкова по-лесно е за хакерите да ви шпионират и да получат достъп до вашите данни. Вижте кои са уредите и джаджите, чрез които могат да го правят:

Лаптоп

лаптоп

През 2014 г. ФБР и екипите на правозащитните органи в други държави разкриха група хакери, които следят жертвите си чрез софтуера Blackshades, активирайки камерите на лаптопите им. Програмата бе заразила около половин милион лаптопи, а хакерите изнудваха жертвите, заплашвайки ги да публикуват видео, което са направили без тяхно знание.

Смарт телевизор

телевизор

Фирмата за изследване на сигурността ReVuln откри уязвимост в смарт телевизорите на Samsung през 2012 г., която може да отвори врата за достъп на хакери до файлове на свързани USB устройства, както и да получат пълен контрол над настройките на самия телевизор. Смарт телевизорите на Samsung комбинират видео разпознаване на лица с аудио записи и според експертите това крие опасност хакерите да могат да записват семействата, без тяхно знание.

Смартфон

смартфон

Вашият акаунт в Google включва списък с всички заявки, които сте правили, и ги архивира във вашата аудио история, заедно с текстова версия на казаното от вас. Всъщност може да намерите някои записи в телефона си, за които не сте предполагали, че правите. Разследване на Sun твърди, че е лесно за телефоните да сбъркат ежедневния разговор с инициацията за гласово съобщение „OK Google“. Ако телефонът „мисли“, че сте го помолили да извърши търсене, ще направи 10 минути запис, дори да не осъзнаете, че се случва.

Гласов асистент

гласов асистент

Гласовите асистенти се активират с думите „Alexa“ и „OK Google“, но за да разпознават тези думи, те трябва да слушат всичко, което сте казали преди това. Те няма да изпращат разговори до сървърите за съхранение, докато не ги призовете към действие. Не малко са случаите, в които те са хакнати, така че когато знаете, че няма да ви трябват, може да ги заглушите.

Здравни устройства

апарат за кръвно

През 2016 г. анализатор, който има диабет, разкри, че е намерил начин да поеме контрола върху инсулиновите помпи от разстояние. Той твърди, че може да се коригира количеството инсулин и по този начин да се стигне дори до смърт на жертвата. През следващата година FDA обяви, че сърдечните устройства на St. Jude Medical, включително пейсмейкъри и дефибрилатори, могат да бъдат хакнати. St. Jude Medical, първоначално отрече твърденията, които за първи път излязоха през 2016 г., след което коригираха уязвимостта след потвърждението на FDA.

Охранителни камери

охранителни камери

Домашната охранителна камера може да бъде възможност за хакерите да ви шпионират. Изследовател от охранителната компания Sophos пусна видео, показващо програма, която може да познае парола за видеонаблюдение за по-малко от минута, като не само изпраща видеопотока към собствения му компютър, но му дава пълен контрол върху това къде е насочена камерата. Той посочва още, че повечето хора не променят паролите си и хакерът може да продължи да ви шпионира дълго. Използването на силна парола и честата ѝ промяна може да предотврати кибератака.

Термостат

термостат

Шпионите не се интересуват от температурата в дома ви, но те имат интерес към вашата HVAC система. Експертите обвиниха системата за отопление и охлаждане за прословутото хакване на Target от 2013 г. Свързаният с интернет контрол на температурата позволи входна точка за хакери, които си проправиха път до дебитни и кредитни карти на 40 милиона купувачи. През 2016 г. изследователите по сигурността намериха начин да хакнат свързани с интернет интелигентни термостати, да заключат контролите им и да оставят бележка за откуп.

Хладилник, съдомиялна, кафе машина….

хладилник

Идеята на хладилниците и другите смарт уреди в дома е да правят живота ни по-лесен, но те отварят и възможности за хакерите да шпионират лица, които представляват интерес за тях.

 

Прочетете още:

7 неща, които вашият смартфон знае за вас

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бюти индустрия

10 тайни на бюти индустрията

Солен пай с рикота и спанак

Солен пай с рикота и спанак