in

8-те най-често задавани въпроси на интервю, за които трябва да сте подготвени

интервю

Въпреки, че не можете да сте подготвени за всичко, има въпроси, на които трябва да знаете как да отговорите по време на интервю за работа. Те са често задавани от работодателите и HR-ите и от тях зависи до голяма степен дали ще изберат вас за обявената позиция. Вижте съвети на HR специалисти как да се представите по най-добрия начин:

1. Защо трябва да изберем Вас?

Този въпрос ви дава възможност да се представите в най-добрата светлина,  – факти, цифри, растеж, проценти и всичко, което би показало вашата ефективност, ще наклонят везните във ваша полза.

Ето и примерен отговор, който би удовлетворил работодателя: „Смятам, че мога да бъда следващото добро попълнение във вашия екип и да допринеса за развитието и растежа на компанията“. Може да допълните няколко изречения за конкретната дейност на съответната позиция и вашия опит в тази сфера.

2. Защо вие сте най-подходящият кандидат за тази работа?

Тук може да обърнете повече внимание на вашата автобиография. Хубаво е предварително да проучите длъжностната характеристика за позицията, за която кандидатствате и да обясните как конкретно отговаряте на изискванията по отношение на вашите способности, знания и умения. Ако в определена област нямате достатъчно познания, тук е моментът, в който да подчертаете, че сте готови и искате да учите и да се развивате.

3. Защо искате да работите тук?

Тук има много отговори, които биха излезли в главата ви – търсите по-добри възможности за развитие, повишение, по-високо заплащане и т.н. Но истината е, че на този въпрос може да се отличите от другите кандидати, ако разкажете нещо повече за компанията. Например, че ще влезе на нов пазар или се разширява в страна, в която имате интерес; или наскоро е придобила по-малък конкурент, когото вие харесвате. Прочетете последните новини около компанията, за да бъдете готови за най-добрия отговор.

4. Били ли сте на ръководна позиция преди?

Много е важно на този въпрос да покажете, че можете да поемете инициатива, без да се налага да бъдете подтиквани. Тук може да споделите как сте успели да постигнете консенсус по даден проект в предишна работа, или как сте вдъхновили другите да имат повече вяра в себе си. Ако кандидатствате за мениджърска позиция, трябва да убедите интервюиращия във вашата способност да вдъхновявате, мотивирате и управлявате другите.

5. Коя е най-голямата ви слабост?

Хубаво е да отговорите честно и да разгледате въпроса от различен ъгъл. Ако например като сте започнали да работите на предишното място, сте се притеснявали да говорите по телефона и сте предпочитали да общувате чрез имейл, но в последствие сте преодолели страха си, може да го разкажете. Каквито и да са били тези слабости, покажете, че сте успели да ги преборите и днес те вече не са такива.

6. Как биха ви описали вашите колеги?

С този въпрос интервюиращият иска да разбере повече за вашето социално въздействие и междуличностни умения, за да разбере как ще се впишете в офисната среда. Важно е да подчертаете това, което ви прави незаменими в офиса – надеждни, колегите ви винаги могат да разчитат на вас, обединявате ги, организирайки вечер с колеги извън офиса и т.н.

7. Разкажете ми за някоя конфликтна ситуация и как се справихте с нея.

Всички мениджъри са наясно, че разногласията, противоречивите мнения и разгорещените дискусии са част от работната среда. Когато ви задава този въпрос, работодателят иска да научи дали владеете емоциите си, как се справяте в конфликтни ситуации и как приемате конструктивния конфликт, който е здравословен и полезен за компаниите. За да се подготвите за този отговор, помислете за негативна конфликтна ситуация, в която сте използвали логика, разсъждения и сте убедили останалите да сведат до минимум този конфликт. Изберете пример, който показва вашата инициатива и познанията ви за фирмения протокол.

8. Имате ли въпроси към мен?

В края на интервюто винаги ще чуете този въпрос. Въпреки, че е последен, това не го прави по-малко значим. Интервюиращият разбира с него дали сте направили своето проучване, за да сте сигурни, че знаете всичко необходимо за компанията, в която кандидатствате за работа. Разгледайте уебсайта на компанията, за да научите за техни интересни програми и инициативи. Добра идея е да попитате за някоя от тях или за културата на компанията. Но в никакъв случай, не казвайте, че нямате въпроси и не питайте за размерът на заплатата. Разботодателите искат служители, които се интересуват от организацията и ще допринесат за развитието ѝ.

Прочетете още:

8 думи, които никога да не казвате на интервю за работа

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Раздяла

8 признака, че връзката ви е на път да се разпадне

Тарантино

12 любопитни факта за Куентин Тарантино