in

8 начина да бъдете по-оптимистично настроени

Оптимист

Чували сме това и преди: оптимистите виждат чашата наполовина пълна, докато песимистите я виждат наполовина празна. Но това, което може би не знаете е, че гледането на света през розови очила може да бъде полезно.

Това, че оптимистичната перспектива е добра за вас, не означава, че е лесно постижима. Може да е трудно да бъдете оптимисти, особено ако обикновено сте по-мрачни.

За щастие, има начини да се научите да бъдете по-оптимистично настроени:

Опитайте техники за насочване на вниманието

Може би сте чували теорията, че едната част от хората, тези, които са по-креативни, използват повече дясната половина на мозъка, а хората с по-аналитично и логическо мислене използват по-скоро лявата половина на мозъка си.

Въпреки че няма доказателства за това, има предположения, че креативните хора са по-склонни да бъдат песимисти или да имат негативна перспектива.

Ако попадате в тази категория, не се притеснявайте. В своето изследване Дейвидсън установява, че мозъкът може да бъде пренастроен чрез съзнателна промяна на мислите с помощта на техники за насочва не вниманието. Това може да доведе до значителна промяна в начина, по който реагирате на преживяванията.

Предефинирайте оптимизма

Кимбърли Хершенсън, лицензиран клиничен социален работник, предупреждава че свързването на оптимизма с щастието не е правилно. Не приемайте, че за да бъдете оптимисти, трябва напълно да отричате предизвикателствата и трудностите на живота. Въпреки че щастието може да доведе до оптимизъм и да ви улесни да имате оптимистична нагласа, двете са напълно различни.

Да имате оптимистична перспектива не означава, че винаги ви се случват само хубави неща или че всичко върви чудесно в живота ви. Това всъщност е вярата в положителните резултати, дори в лицето на изпитания и премеждия.

Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате

Изкушаващо е човек да размишлява върху миналото – какво е можело или е трябвало да бъде. Също толкова привлекателно е размишляването върху несигурното бъдеще. Нито едно от тези действия обаче няма да ви помогне да бъдете оптимисти.

Психолозите препоръчват да се придържате към настоящето и към нещата, които са под ваш контрол. Това ще ви помогне да бъдете фокусирани и по-позитивни.

Съсредоточете се върху нещата, които можете да контролирате сега. Например, ако не сте получили голямото повишение, което сте искали, не се спирайте на негативното. Обърнете внимание на това, което можете да направите сега, за да постигнете целта си.

Отделяйте време за себе си

Важно е да отделяте време за себе си, дори да става въпрос само за 30 минути седмично. Вземете си дълга вана, отворете книга, отидете да тичате или гледайте любимото си шоу. Това, което ще правите, няма толкова голямо значение, колкото начинът, по който ви кара да се чувствате. Целта е да се занимавате с нещо, което е релаксиращо и ви харесва.

Бъдете благодарни

Прекарвайте повече време в размисъл върху положителните аспекти на живота си, отколкото върху нещата, които бихте искали да подобрите. Записването на нещата, за които сте благодарни, може да помогне. Опитайте да започнете деня си, като напишете три неща или хора, за които сте благодарни. Помислете защо тези неща или хора са ценни за вас.

Бъдете мили

Старайте се да бъдете мили с хората дори в ситуации, в които ви се струва изключително трудно. В много случаи проявяването на доброта е по-полезно за даващия, отколкото за получаващия.

Справяйте се с негативното мислене в зародиш

Нормално е от време на време да се появяват негативни мисли. Все пак живеем във времена, в които се сблъскваме с доста проблеми и няма как непрестанно да сме щастливи и доволни.

Не трябва обаче да позволявате негативните мисли да ви завладяват. Опитвайте се да виждате положителната страна на нещата, дори когато всичко изглежда безнадеждно.

Бъдете сред хора с положителна нагласа

Добре е да се обградите с хора, които мислят позитивно. Негативизмът може да бъде „заразен“, така че нямате нужда от негативни хора около себе си. Ако искате да бъдете оптимисти, обградете себе си с такива хора.

  • Като какъв се определяте?

    Оптимист Песимист
    • Оптимист
    • Песимист

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Самолет

Колко високо летят самолетите?

Белия дом

10 необичайни професии в Белия дом