in

ЕхаЕха ОМГОМГ

8 интересни факта за Чернобил, които не знаете

чернобил

Днес се навършват 36 години от взрива и експлозията в Чернобил. Тя остава в историята като най-тежката ядрена катастрофа, която светът някога е виждал.

На 26 април 1986 г. около 01:23 часа през нощта 4-ти реактор на АЕЦ Чернобил прегрява и експлодира. Радиоактивният облак, който се образува, убива незабавно трима души и няколко хиляди впоследствие от радиацията. Точният брой на загиналите все още е спорен.

Чернобилската катастрофа причинява и огромни проблеми за голяма част от Европа, а страхът от радиация съществува и до днес.

Вижте 8 интересни неща за аварията в Чернобил, които са установени от екипа, снимал документалния филм „Живот след Чернобил“, които вероятно не знаете:

1. Швеция изпраща първия сигнал

През 1986 г. по време на Студената война, Съветският съюз решава да скрие от Запада за експлозията и отнема дни докато новината се разбере. Всъщност дори отнема дни докато властите кажат на собствените си хора и евакуират близките райони. Първите западняци, които разбират за аварията са шведски работници от атомната централа. Те виждат високите нива на радиация, които отчитат сензорите, и Швеция изпраща първото предупреждение, че нещо се случва. След това светът насочва своите сателити към Украйна и едва тогава всички осъзнават какво се е случило.

2. Радиоактивният йод е първият убиец

След взрива истинските убийци идват под формата на радиоактивни изотопи – предавани от прахови частици във въздуха и падащи на земята. Радиоактивният йод е един от най-опасните, тъй като може да се натрупва в щитовидната жлеза, което води до рак на щитовидната жлеза и след това смърт. Хората, които живеят в райони с бедни на йод почви, са изоложени на по-голям риск. Ако в организма има достатъчно естествен йод, тогава радиоактивният йод не се натрупва, но ако има дефицит, заплахата е сериозна.

3. Стронций-90 и цезий-137 са дългосрочните убийци

Най-сериозната заплаха за хората била стронций-90 и цезий-137, чийто полуживот е съответно 30 и 28 години. Стронций-90 следва химията на калция и оказва влияние върху костите и зъбите. Цезий-137 пък наподобява калия и лесно се приема в кръвта. Всичко това причинява сериозни здравословни проблеми и смърт с различни темпове. Сравнително дългият полуживот на двата изотопа ги прави огромен проблем и днес.

4. Радиацията в Чернобил е различна

Изненадващо е, че много близо до главния реактор, нивата на радиацията могат да бъдат много ниски. Радиацията в Чернобил идва под много форми. В науката тя попада в спектъра на електромагнитното излъчване. Дългите дължини на вълните са нещо като радиовълни. Светлината е някъде по средата. Малките лъчи – алфа, бета и гама се излъчват от радиоактивни изотопи, които могта да проникнат в клетките и да унищожат ДНК. Тези лъчи съществуват навсякъде около нас, въпросът е в количеството им.

5. Днес никой не живее в Чернобил

Призрачният град, който виждаме на повечето снимки, е Припят. На теория вече никой не живее там. Град Чернобил се намира на около 10 км от реактора и все още има жители, които живеят неофициално там или влизат и излизат в града на различни интервали.

чернобил

6. Все още можете да умрете от радиация в Чернобил

Все още има горещи точки, които се намират в пукнатини в и около Припят, където са се натрупали радиоактивни частици. Те също са в района на червената гора, където отиват много останки след експлозията.

7. Животните в района са радиоактивни, но се живеят добре

Радиацията причинява странни израстъци и вродени дефекти при животните в района на аварията. Въпреки тях, те вероятно се чувстват добре на място, което не е обитавано от хора.

8. Можете да посетите Чернобил като турист

Чернобил може да се посещава от туристи или учени с цел експерименти и изследвания. Все пак трябва да се внимава, тъй като радиацията няма мирис или вкус. Тя е невидим убиец.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Nina Ricci

Пътят на Нина Ричи от чирак до едно от най-значимите имена в света на модата

Контуриране лице

Контуриране на лицето спрямо формата му