in

7 причини да започнете да посещавате сауна

Сауна

Сауната е затворено помещение, което може да бъде с различна големина, облицовано в дърво, което генерира интензивна топлина. В почти всеки СПА център има сауна, а има и такива за домашна употреба.

Високата температура в сауната насърчава интензивното изпотяване, което от своя страна има хиляди ползи за здравето. Освен че е много полезен, престоят в сауната е и доста релаксиращ.

Сауната произлиза от Финландия и заема важна част във финландската култура. В миналото жените дори раждали в сауни.

На днешно време използваме тези съоражения по-скоро за релакс, но след като научите колко ползи за здравето имат, ще започнете да посещавате сауната по-често:

1. Удължава живота

Сауна

Изпотяването може да ви помогне да живеете по-дълго. Чрез потта, тялото изхвърля токсините, които са причината за голяма част от заболяванията. Според проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, хората, които посещават сауна поне веднъж седмично, имат с 22% по-малък шанс за преждевременна смърт. А пък хората, които влизат в сауна 2-3 пъти седмично, намаляват риска наполовина.

2. Повдига настроението

Сауна

Депресията е едно от най-често срещаните психични заболявания и все още няма „лек“ за него. Науката обаче непрестанно открива различни неща, които помагат за облекчаване на симптомите, които включват тъга, изтощение и апатия. Сауната е сред тези неща, които се отразяват много добре на хората, страдащи от депресия.

3. По-силно сърце

Сауна

Едно от най-големите предимства на сауната е, че високата температура (обикновено между 70 и 100 градуса) помага за укрепване на сърцето и подобрява кръвообращението, следователно намалява риска от инфаркти и инсулти.

4. Подобрява паметта

Сауна

Престоят в сауната е добър начин да се отпуснете и да останете насаме с мислите си, но освен това е доста полезен за мозъка. Според проучване, публикувано в Age and Aging, хората, които посещават сауна поне четири пъти седмично е много по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с деменция в някакъв момент от живота си, в сравнение с хората, които не посещават сауна.

Учените смятат, че подобряването на паметта може да е свързано със здравето на сърцето, което означава, че по-силното сърце води до по-остър ум.

5. Помага ни да се отпуснем

Сауна

Престоят в сауната е доста релаксиращ, поради няколко причини. Тялото ни се отпуска от топлината, не извършваме абсолютно никаква физическа активност и се откъсваме от телефоните и други устройства поне за няколко минути.

Именно поради тези причини хората се чувстват доста отпочинали след посещение на сауна.

6. Регулира апетита

Сауна

Сауните помагат за регулиране на апетита, според проучване, публикувано в Psychosomatic Medicine. Докато изследователите наблюдавали ефекта на сауната върху хората с депресия, установили нещо много интересно- нивата на грелин, хормонът, свързан с апетита, достигат нормални граници по време на престоя в сауната.

7. Помага за справяне с хроничната болка

Сауна

Доказано е, че топлината може да помогне за справяне с болката. Именно на този принцип работят топлите компреси, които помагат при болки в корема, кръста и т.н. Високата температура в сауната може да помогне за справяне с хроничните болки и дори до известна степен да върне подвижността, която обикновено е намалена в резултат на болката.

  • Ходите ли на сауна?

    Сауна
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Души в окови“ – любовта може да унищожи човека, или да го въздигне

Айседора Дънкан и Есенин

Фаталната любов между Айседора Дънкан и Есенин