in

7 ползи за здравето от плуването

Плуването е невероятен спорт, тъй като изисква значително по-малко усилия от повечето останали спортове, а резултатите от него са зашеметяващи. Този спорт оформя мускулатурата на цялото тяло и има редица ползи за здравето.

Друго предимство на плуването пред други спортове е, че може да се практикува от хора на почти всяка възраст. Подходяща физическа активност е за бременни жени, малки бебета, възрастни хора.

Бебе басейн

Плуването е подходящ спорт и за спортисти, които искат да си върнат формата след контузия.

Плуването е полезно и за психичното здраве и е едно от най-приятните спортни занимания. Освен това е спорт със състезателен характер и едно от най-древните занимания на хората. Открити са доказателства за развлекателно плуване от праисторическите времена, като най-ранните доказателства датират от каменната ера, преди около 10 000 години.

Ето какви ползи за здравето има:

1. Полезно е за ставите

Плуване стави

Когато се възстановяване от контузия или просто ставите ви не могат да понесат силно натоварване, плуването е чудесен начин да се движите и да бъдете активни.

Когато имате някакви проблеми и способностите ви са ограничени, плуването ще ви се отрази много добре. Водата облекчава болката в гърба и кръста, както и дискомфорта в ставите. Именно поради тази причина е чудесен вариант за хората, които имат проблеми със ставите, тъй като те не могат да практикуват много други спортове.

2. Плуването е чудесна физическа активност за бременни жени

Бременна жена плуване

Леките упражнения по време на бременност са много полезни, тъй като намаляват болките, свързани с бременността и подпомагат по-лесното раждане.

Плуването е много добър вариант за бременните жени, тъй като не натоварва бебето по никакъв начин, а телесното ни тегло под водата е много по-малко, което прави движението по-лесно.

Бременността обикновено предизвиква болки в кръста и гърба, които могат да бъдат облекчени чрез това приятно занимание. Плуването също така стяга коремните мускули, което пък ще направи възстановяването след раждането по-лесно.

3. Това е тренировка за цяло тяло

Плуване

При плуването се ангажират много различни мускулни групи. То натоварва абсолютно цялото тяло.

При 30 минути плуване човек изгаря приблизително 200 калории, така че е един от най-лесните методи за поддържане на добра форма.

Плуването е полезно за сърдечно-съдовата система и повишава издръжливостта.

4. Полезно е за сърцето

Здраве сърце

Най-добрият начин, по който можете да се грижите за здравето на сърцето си, е да бъдете физически активни. Плуването е много достъпен начин, а активността намалява шансовете за развиване на сърдечно-съдови заболявания.

То подобрява циркулацията на кръвта в тялото, намалява нивата на кръвната захар и намалява риска от диабет тип 2.

5. Плуването е чудесно занимание за цялото семейство

Семейство басейн

Плуването е подходящ спорт както за възрастни, така и за децата. Ако търсите подходяща активност за цялото семейство, това е доста добър вариант.

Чрез плуването в тялото се отделя химикал, наречен ендорфин, който ни прави щастливи и повдига настроението ни.

Това е чудесен начин за освобождаване на стреса за възрастните и забавление за децата.

6. Полезно е за астматици

Астма

Влажният и топъл въздух в закритите басейни помага за облекчаване на симптомите на астма. Освен това подобрява състоянието на астматиците в дългосрочен план.

65 възрастни с лека астма взели участие в проучване на Scientific World Journal през 2007 г. След 6 месеца плуване, участниците съобщават за по-добра белодробна функция и намалена реактивност на дихателните пътища.

7. Плуването помага за охлаждане на тялото

Плуване

Тренировките през лятото не са много приятни, тъй като водят до прегряване. В горещото време на никой не му се иска да загрява допълнително, а плуването е чудесен начин да бъдете активни и да се охлаждате едновременно. Водата регулира температурата на тялото и може да ви помогне да се справите с прекомерното изпотяване.

  • Обичате ли да плувате?

    Плуване жена
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Елтън Джон Лейди Гага

Големите приятелства в арт средите: Елтън Джон и Лейди Гага

Севиче със скариди

Севиче със скариди