in

7 основни правила за етикет и добро поведение, които често нарушаваме

Добрите маниери и обноски са различни в различните страни. Ескимосите разтриват носовете си като поздрав, японците винаги събуват обувките си преди да влязат в къщата, а тайландците никога не показват подметките на обувките си, счита се за неподходящо. Въпреки това има някои правила, които са актуални за всички държави, а повечето хора непрекъснато ги нарушават.

1. Правила, свързани с чантите

Имаме нужда от толкова много неща ежедневно – телефон, портмоне, ключове, маска и т.н., че е почти немислимо да излезем без чанта. Има някои правила, свързани с чантите, които повечето хора не знаят и съответно не спазват.

Едно от тях е, че чантата винаги се носи на лявото рамо или в лявата ръка, за да може дясната ви ръка да бъде свободна за ръкостискане.

Абсолютно забранено е мъж да носи дамска чанта. Задължително е мъжете да носят тежките торби с пазар, но никога дамската чанта на жената до себе си, без значение колко тежка е тя.

Никога не поставяйте чантата си на масата или на земята. Правилният начин да поставите чантата си е да я закачите на стола си или да я оставите на закачалката.

2. Правила във фитнес залата

Фитнесът не е особено официално място, но това не означава, че можете да правите каквото си поискате.

Ако закъснеете за групова тренировка, бъдете много тихи и заемете най-близкото до вратата свободно място. Нямате право да прекъсвате тренировката на всички останали.

Когато използвате някаква тежест, върнете я на мястото ѝ, а след като сте използвали някой от уредите във фитнеса, задължително го почистете.

3. Как трябва да се държим на публични места

Всички ние сме част от общество и трябва да се съобразяваме с околните. Има някои елементарни правила, които всички трябва да спазваме, за да не нарушаваме комфорта на околните.

Ако закъснявате за театър, кино, концерт или друго събитие и трябва да минете през хората, които вече са заели местата си, никога не минавайте с гръб към тях, трябва да бъдете с лице към хората.

Ако пък сте пристигнали прекалено рано и сте заели мястото си, не е редно да карате хората да ви прескачат, станете и им направете място да минат.

Не говорете на висок глас, когато сте на подобно събитие. Околните хора са отишли да гледат филма или постановката, а не да слушат вашите лични разговори. Не си позволявайте да говорите на висок глас по телефона или да коментирате случващото се.

4. Покани 

Помнете, че винаги, когато сте поканени на някакво събитие, трябва да дадете отговор дали ще присъствате или не. Има събития, на които трябва да отговорите, само ако няма да присъствате, а има и такива, за които трябва да върнете отговор, независимо дали е положителен или отрицателен. Проява на лошо възпитание е да не отговорите на поканата.

5. Маниери на хранене

Когато става въпрос за хранене, има много правила, които трябва да спазвате. Ако използвате платнена салфетка, винаги я слагайте на стола, когато ставате от масата. Ако пък вече сте приключили с храната, можете да я сложите на масата, но в никакъв случай вътре в чинията. Салфетка, поставена до чинията, е знак за сервитьора, че сте приключили с храненето и може да отсервира чинията ви.

На официалните вечери обикновено има много прибори. Ако не сте сигурни с коя вилица или лъжица трябва да започнете, следвайте следното просто правило: винаги първо използвайте най-отдалечения прибор.

Когато сте поканени на вечеря в нечий дом, винаги предупреждавайте домакина относно храните, към които сте алергични или които просто не ядете. В противен случай може да изпаднете в много неловка ситуация.

6. Облекло

Изборът на подходящо за определен случай облекло може да бъде много труден. Трябва да прецените много добре събитието или случая, за да знаете какво можете да облечете и какво не.

Ежедневното облекло може да бъде най-различно – от дънки и тениска, до шорти и сандали. Това е облекло, с което можете да излезете на разходка, но не и да отидете на работа.

Има компании, в които е позволено служителите да бъдат облечени по-небрежно в петък. Тук обаче не става дума за къси панталони и чехли. В тези ситуации можете да облечете дънки, например.

В ежедневния бизнес стил няма много ограничения. Важното е да изглеждате представително. Не носете дрехи, които са ви малки или големи, които са захабени, стари или скъсани. Просто трябва да изглеждате спретнати и да бъдете облечени с дрехи, подходящи за офис.

7. Бъдете човек 

Когато чакате на опашка или просто се намирате сред много хора, дръжте се така, както бихте искали и околните да се държат с вас. Не говорете по телефона на висок глас, не пречете на околните и се съобразявайте. В крайна сметка, най-важното е да бъдем хора.

  • Спазвате ли тези правила?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3-минутна тренировка в леглото за стягане на бедрата

Наталия Дукова за „Чудовища“: Кастът на филма е мечта