in

7 неща, които не знаете за Стивън Хокинг

Стивън Хокинг
Снимка: Instagram

Стивън Хокинг е британски учен, професор и автор, чиито книги помогнаха науката да стане достъпна за всички.

Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд, Англия. Неговият рожден ден e и 300-годишнината от смъртта на Галилей- друг велик физик.

Родителите на Хокинг също са много интелигентни. Майка му успява да влезе в Оксфордския университет през 30-те години на миналия век – време, когато малко жени са можели да учат. Баща му, също завършил Оксфорд, бил уважаван медицински изследовател със специалност „тропически болести“.

Хокинг постъпва в колежа на Оксфордския университет на 17-годишна възраст. Въпреки че има желание да учи математика, Оксфорд не предлага обучение по тази специалност, така че Хокинг се насочва към физиката и по-специално към космологията.

Стивън Хокинг е изключително интересна личност и има неща за него, които вероятно не знаете. Прочетете 7 любопитни факта за великия учен:

1. На 21-годишна възраст лекарите му казват, че му остават няколко години живот

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephen Hawking (@stephen_hawking_fanpage)

Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза или болестта на Лу Гериг, когато е само на 21 години. Това заболяване засяга нервните клетки, участващи в движението на мускулите, като намалява способността на човек да се движи и говори с течение на времето. Обикновено симптомите се развиват след 50-годишна възраст и водят до смърт в рамките на няколко месеца или години.

Когато Хокинг е диагностициран, лекарите предполагат, че ще живее само няколко години. Въпреки лошите прогнози, той живее още 55 години.

Той казва: „Човешката раса е толкова слаба в сравнение с Вселената, че да бъдеш инвалид не е от голямо космическо значение“.

2. Хокинг не е бил отличен ученик

Макар че днес се счита за гений, Хокинг не е бил най-добрият ученик в училище. Научава се да чете чак на 8 години, а когато е на 9 е един от най-зле справящите се ученици в класа.

Той обаче винаги е бил любознателен и приятелите и учителите му виждат потенциала му отрано и му дават прякора „Айнщайн“.

Към края на гимназията Стивън започва да проявява интерес към науката и бързо развива удивително разбиране за времето и пространството.

Когато решава да учи в Оксфордския университет, родителите му не можели да си позволят таксите, но за щастие той изкарва отлична оценка и получава стипендия. По-късно Стивън нарича първите си две години в Оксфорд най-скучните в живота си, тъй като ги намира за абсурдно лесни.

3. Преди да загуби способността си да говори, той е на крачка от смъртта

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephen Hawking (@steve.hawking)

Когато е на около 30 години, способността му да говори била толкова намалена, че само семейството и най-добрите му приятели били способни да го разбират.

След това, когато е на 43 години, се разболява от пневмония и състоянието му е толкова лошо, че лекарите питат съпругата му дали да изключат животоподдържащите машини.

Тя отказва и лекарите са принудени да направят трахеотомия, за да може да диша. Това представлява разрязване на трахеята, което води до пълната загуба на способността му да говори.

4.  В последствие „говори“ с американски акцент

След операцията, Стивън вече не можел да говори, затова трябвало да комуникира по други начини. В началото повдига вежди, за да „каже“ това, което иска. Впоследствие започва да използва „Еквалайзер“- устройство, което позволява на учения да използва около 15 думи и фрази в минута.

Единственият лек недостатък е, че еквалайзерът имал само един акцент: американски, а Хокинг е британец. Колкото и да е странно, на Хокинг му харесвало и дори когато устройството било актуализирано и вече имало и други опции, той решил да си запази американския акцент. Дори казва, че не е чувал глас, който да му харесва повече.

Постепенно Хокинг губи и способността да използва ръцете си и започва да управлява устройството с бузата си. В края на живота си вече използва устройство, което предсказва думите.

5. Има много таланти

Не е особено често срещано учени да участват в ситкоми, но Стивън Хокинг е участвал в доста такива- „Семейство Симпсън“, „Стар Трек“, „Теория за големия взрив“ и други. Той не е човек, който прави нещата наполовина, така че актьорската му кариера не свършва дотук. Появява се също в научното шоу „Кратка история на времето“, както и в биографични филми за живота му.

Творческата му страна не се ограничава само до актьорството. През 2007 година той публикува и детска книжка, заедно с дъщеря си Люси. В книгата „Тайният ключ на Джордж към Вселената“ има доста тежки понятия като черни дупки, обяснени по детски. Тя е приета толкова добре, че има четири продължения.

6. Притеснява се от изкуствения интелект

Макар че Хокинг винаги е вярвал, че разработването на все по-добри и по-добри технологии е наложително за оцеляването на хората, той бил притеснен относно изкуствения интелект. „Наред с предимствата, ИИ също ще донесе опасности“, казва той през 2014 г.

„В бъдеще ИИ може да развие собствена воля — воля, която е в конфликт с нашата — продължава той. „Възходът на мощен ИИ ще бъде или най-доброто, или най-лошото нещо, случвало се някога на човечеството. Все още не знаем кое.“

Въпреки страховете си, Хокинг се възползва от напредъка в областта.

7. Когато е на 65 години, той прави задно салто

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephen Hawking (@steve.hawking)

През 2007 г., когато Стивън е на 65 години, той получава шанса на живота си: да изпита нулева гравитация. Излитайки от пистата на космическата совалка в космическия център Кенеди, Стивън полита със специално модифициран самолет, който дава на пътниците усещане за нулева гравитация. Докато се рее в Космоса, Стивън зарязва стола си и дори успява да направи заднo салтo!

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лош навик

Как да се откажете от лош навик с 12 лесни стъпки

лъв

Интересни факти за зодия Лъв