in

7 невероятни биографични филма, които си струва да гледате

Биографични филми
Снимки: Instagram

Обикновено свързваме гледането на филми с разтоварване и откъсване от реалността за известно време. Фантастичните филми правят точно това- пренасят ни в друг свят, далечен от всичко, което ни заобикаля в ежедневието. Комедиите пък имат за цел да си разсмеят, а романтичните филми- да ни накарат да помечтаем.

Един малко по-пренебрегван жанр са биографичните филми, но всъщност някои от тях са доста смислени и задоволяват любопитството ни. Независимо дали филмът е посветен на личност, на която се възхищаваме, или на такава, която мразим, интересно е да получим отговор на въпроса „Какъв живот е имал този човек и защо се е превърнал в това, което е?“

Вижте 7 биографични филма, които си заслужава да изгледате:

„Капоти“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by _cinema1981 (@_cinema1981)

„Капоти“ е филм на режисьора Бенет Милър и е вдъхновен от живота на скандалния, находчив и изключително надарен Труман Капоти.

Ролята на Капоти е изиграна от талантливия Филип Сиймур Хофман, който сваля цели 15 килограма за ролята си във филма. Хофман пресъздава отличителните черти на Капоти по забележителен начин.

Филмът „Капоти“ е посветен на повратен момент от живота на журналиста. Действието започва с първото пътуване на Капоти до Канзас, когато се среща с убийците на семейство Клътър. Журналистът проследява отблизо всичко, свързано с убийството и в последствие пише романа „Хладнокръвно“.

„Човекът слон“

Биографичният филм „Човекът слон“ разказва историята на Джоузеф Мерик. Мерик е англичанин с тежки вродени дефекти, изоставен от родителите си и наричан „изрод“ от всички околни.

Неговият лекар Фредрик Тревс го спасява от мизерията, образова го и му дава възможността да води сравнително нормален живот.

Филмът, който може да се определи като триумф на кинематографията, постига голям успех и е номиниран за осем награди Оскар, включително за най-добър филм.

„Социалната мрежа“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Film Seçimleri (@filmsecimleri)

Филмът „Социалната мрежа“ описва възхода на социалните медии, Марк Зукърбърг и Facebook. Също така ни показва първоначалния спад на собствения социален живот на основателя. Той се разделя с Ерика Олбрайт, а приятелството му със съоснователя на Facebook, Едуардо Саверин, приключва.

Филмът е изпълнен с всякакви емоции: предателство, гняв, самота, ревност. „Социалната мрежа“ получи общо осем номинации за Оскар и спечели три от тях: най-добър филмов монтаж, най-добър адаптиран сценарий и най-добра филмова музика.

„Фрида“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @kokopokori

Филмът „Фрида“ не е типичен биографичен филм, тъй като излиза извън границите на реализма, към които се придържат повечето подобни филми. „Фрида“ включва яркото въображение на Кало в изобразяването на събитията от нейния живот.

Мечтите на Фрида, колкото и грандиозни или фантастични да са те, се разиграват пред нас заедно с нейните реални преживявания. Чрез тези наситени с фантазия моменти и трогателното изпълнение на Салма Хайек като Кало, филмът докосва зрителя и определено си струва да го гледате.

„Авиаторът“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by XLIEN NATURE (@xlien_nature)

„Авиаторът“ е един от най-великите биографични филми на всички времена. Филмът изобразява живота на Хауърд Хюз – американски пилот, кинопродуцент, бизнесмен, плейбой и един от най-богатите хора по онова време.

Въпреки че на пръв поглед възприемаме Хюз като супергерой, филм, фокусиран само върху тази част от живота му, би бил непълен. „Авиаторът“ показва и тъмната страна от живота на пилота- уязвимостта и най-вече битката му с обсесивно-компулсивното разстройство.

Хауърд Хюз е изигран от Леонардо ди Каприо, а историята е много завладяваща.

„Моят ляв крак“

Това е историята на Кристи Браун, ирландски художник и писател, роден с тежка церебрална парализа. Филмът е базиран на автобиографията на Браун, която носи същото име. Заглавието „Моят ляв крак“ идва от факта, че левият крак е единствената част от тялото, която Браун може да контролира. Съответно Браун рисува и пише с крака си.

Филмът е много добър и изпълнен с трогателни сцени.

„Ганди“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sue Grandfield (@riotous_assembly)

Филмът „Ганди“ е с продължителност малко повече от 3 часа и не описва живота на Махатма Ганди, а пътят, който изминава, за да извоюва равни права за индийците и да осигури независимостта на Индия, без каквото и да било насилие.

Филмът „Ганди“ печели цели 8 Оскара, включително за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добър актьор в главна роля. За заснемането на филма е използвана естествената красота на Индия, музиката е композирана от Рави Шанкар, а актьорският състав е забележителен. След като изгледате филма, ще се убедите, че заслужава осемте Оскара, които печели.

 • Кой от тези филми харесвате най-много?

  • „Ганди“
  • „Фрида“
  • „Човекът слон“
  • „Капоти“
  • „Социалната мрежа“
  • „Авиаторът“
  • „Моят ляв крак“

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

слънцезащитен крем

Зоните, в които не нанасяме слънцезащитен крем, а трябва

Торта Шварцвалд

Торта „Шварцвалд“