in

7 начина да си намерите нова работа, преди да сте напуснали старата

Работа

Намирането на нова работа е сложен процес. Първо трябва да напишете автобиографията си по възможно най-добрия начин. След това започва безкрайно ровене в сайтове за обяви за работа. И накрая – досадното ходене по интервюта.

Този процес е достатъчно натоварващ сам по себе си, но когато все още не сте напуснали старата си работа, става още по-сложно.

Има някои златни правила, които трябва да следвате, ако искате да си намерите нова работа, преди да сте подали молбата си за напускане.

1. Подгответе се

Автобиография

Преди да започнете да търсите работа, трябва да бъдете много добре подготвени. Отделете един ден, за да актуализирате автобиографията си и профила си в LinkedIn.

След това направете проучване относно работните места в сферата, в която искате да работите. Обадете се на приятели и познати, които работят в същата сфера, попитайте ги за условията и за евентуални свободни работни позиции в компаниите, в които те рабоят.

Направете проучване относно средната заплата в сектора, за да бъдете наясно с това какво можете да искате и дали вашите критерии ще бъдат покрити.

2. Поставете ясна граница и не я прекрачвайте

Работа

Едно от най-важните неща е по никакъв начин да не смесвате търсенето на нова работа със сегашната си работа.

Никога не използвайте служебния си компютър за търсене на работа. Уговаряйте интервютата си преди или след работно време и не позволявайте търсенето на нова работа да пречи на отговорностите ви на сегашната работа. Ако следвате тези правила, всичко ще мине по възможно най-гладкия начин.

3. Имайте готови отговори

Шеф

Когато отидете на интервю, вашият потенциален работодател ще ви попита защо искате да напуснете сегашната си работа. Дори да сте много ядосани на сегашния си работодател, в никакъв случай не го показвайте. Опитайте се да отговорите максимално честно, но без да се усеща никаква негативна енергия. Например, ако не се разбирате с колегите или шефа си, кажете, че искате да работите на място, на което екипът е по-задружен. Не изпадайте в подробности за сегашния си колектив.

4. Стойте далеч от социалните мрежи

Социални мрежи

Макар че социалните мрежи могат да бъдат много полезни, когато търсим нещо, не публикувайте нищо свързано с това, че търсите работа. Дори да мислите, че никой от сегашната ви фирма не следи профилите ви в социалните мрежи, не рискувайте. Ако шефът ви разбере, че си търсите нова работа, вероятно ще ви уволни веднага.

5. Вземете предпазни мерки

Интервю

Ако не искате сегашните ви ръководители да разберат, че си търсите работа, можете да помолите всички потенциални работодатели да не се свързват с настоящия ви работодател. Вероятно ще уважат молбата ви, но се постарайте да предоставите препоръки от други стари работни места, учебни заведения и т.н.

6. Не забравяйте, че имате предимство

Интервю

Фактът, че имате работа и не сте безработни ви дава много сила. Това ви прави по-трудна мишена за бъдещите работодатели, тъй като по никакъв начин не сте зависими от работата, която ви предлагат. Възползвайте се от това, за да успеете да договорите по-добри условия. Когато сте в такава позиция, можете да искате по-високо възнаграждение, допълнителен отпуск и всякакви други облаги.

7. Бъдете честни, ако ви хванат

Шеф

Ако сегашният ви работодател по някакъв начин разбере, че си търсите работа, и ви попита, бъдете честни. В най-лошия случай това може да застраши сегашната ви позиция, но в крайна сметка честността ви ще бъде оценена. Ако сте откровени, това ще ви даде възможността да проведете разговор със сегашния си шеф и да му обясните кои са нещата, които са ви подтикнали да действате по този начин. Ако сте ценен кадър, ще направят всичко възможно, за да ви задържат.

  • Как действате обикновено?

    Работа
    • Започвате да си търсите нова работа, докато все още работите на старото място и напускате чак след като намерите това, което търсите
    • Първо подавате предизвестието си на сегашната си работа и чак след това започвате търсенето

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сън

8 начина да отслабвате, докато спите

8 хода в социалните мрежи, които могат да саботират кариерата ви