in

ЕхаЕха

7 интересни и необичайни географски факта

Нашата планета е толкова пъстра и необятна, пълна с мистерии и интересни явления. Колкото и проучвания да се правят, винаги има още много неща за откриване, а някои от тях са истинска загадка за науката, пише изданието https://naedin.click/. Вижте 7 необичайни географски факта, които отново ще ви накрат да се удивите от природата.

1. Най-отдалеченета точка от всеки от всеки земен живот е мястото Пойнт Немо в Тихия океан

На латински Поинт Немо означава „никой“. Мястото е почти недостъпно от сушата е познато като „космическото гробище“, тъй като се използва предимно за приземяване на изведени от експлоатация спътници, космически кораби и космически станции. Пойнт Немо се намира на разстояние от 2689 км от най-близката суша. За сравнение астронавтите от МКС се намират само на 360 км от Пойнт Немо.

2. Когато се измерва от центъра Земята, най-високата планина е Чимборасо, кне връх Еверест

Mount Chimborazo in Ecuador - South America

Всички свързваме връх Еверест с най-високата точка на Земята. Той се извисява на 8850 м надморска височина. Когато обаче се измерва от центъра на Земята, еквадорската планина Чимборасо се превръща в най-високата в света. Причината е сферичната форма на Земята.

3. Планината Апалачи потъва, а Хималаите растат

Апалачи се намира в Северна Америка и се простира от Алабама до Ню Йорк. Най-високият ѝ връх е Елбърт – 4390 метра. Постоянната ерозия на дъждовната вода е причина планината непрекъснато да се свива. Смята се, че Апалачите някога са били високи колкото Хималаите, които растат с около 0,78 инча годишно. Това е така, защото тектонските плочи под Индия и Азия продължват да се промушват едно под друга и да изтласкват земята нагоре.

4. Антарктика е най-голямата пустиня в света

Когато чуем пустиня, си представяме слънце и пясък. Дефиницията обаче е малко по-различна – зона на земята, в която валежите са не повече от 10 инча годишно. Според това определение Антарктика е най-голямата пустиня в света, тъй като годишните валежи там са по-малко от 51 мм. Тя се простира на 5,5 млн. кв. мили, а водата ѝ е заключена в ледници и ледени покривки.

5. Мъртво море потъва постоянно с 1 метър годишно

Мъртво море е най-дълбокото хиперсолено езеро в света, а водата му е 9,6 пъти по-солена от тази в океана. Проучвания показват, че всяка година Мъртво море потъва с около 1 метър, а нивото на водата е спаднало с над 40 метра от 50-те години на миналия век до сега.

6. Йелоустоун съдържа толкова лава, че може да напълни 11 пъти Гранд Каньон

Магмената камера под Националния парк Йелоустоун ще бъде достатъчна, за да запълни Гранд Каньон цели 11 пъти. Горещата и частично разтопена скала се намира между 19 до 45 км под вулкана Йелоустоун, който е и най-големият супервулкан в света. Геолозите смятат, че този факт за момента не е притеснителен, тъй като супервулканът Йелоустоун няма да бъде активен още дълго време.

7. Кирибати е единствената страна в света, която се намира и в четирите полукълба

Кирибати е държава в Тихия океан. Състои се от 33 атола (рифови острови) и един самотен остров. Те са разположени в северното, южното, източното и западното полукълба.

 • За колко от тези факти знаехте?

  Craggy cliffs by the Pacific Ocean
  • За 1-2
  • Нито един
  • Почти всички
  • Половината

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 неща, които да добавите в зимния си капсулен гардероб

Веган кюфтета от патладжан и бял боб