in

7 добри и 1 лоша новина за лютото

лютото

Ако обичате да хапвате лютичко, без съмнение сте чували всякакви неща за пиперливия вкус. Учени и диетолози отдавна спорят какви са ползите и вредите не само от лютите чушки, които могат да ни докарат сълзи в очите, но и за други не толкова люти храни като чесън, куркума, кимион, джинджифил, че даже и канела. „Пикантните подправки със сигурност са по-здравословни за подобряване вкуса на храната, отколкото солта“, смята Хана Смит, регистриран диетолог от Рочестър.

Лютият вкус в лютите чушки се дължи на капсацина. Преди повече от век учените започнали да проучват качествата му и открили, че той носи много ползи за здравето. В същото време към някои от лютите съставки трябва да се подхожда с внимание. Кои са добрите, и кои лошите новини за лютото, според изследванията, направени в последните години?

Да започнем с добрите!

1. Удължава живота

Според едно изследване на учени от Хавард и Националния център за контрол и превенция на заболяванията в Китай, публикувано в British Medical Journal m,ep 2015 г., хората, които ядат люто 6-7 пъти на седмица, имат 14% по-малък риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които хапват люто веднъж в седмицата. Една от причините вероятно е, че любителите на люто имат по-нисък риск да се разболеят от рак, сърдечни или дихателни заболявания.

2. Пази сърцето, намалява холестерола

Едно проучване, направено в университета в Мериленд, показва, че джинджифилът може да подпомогне намаляването на холестерола. Друго проучване от университета Фльоминг установява, че пикантната храна подобрява циркулацията на кръвта, разширява артериите, намалява кръвното налягане и риска от образуването на тромби. Хората, които ядат червени люти чушки, имат по-ниски нива на лош холестерол, което намалява риска от сърдечни болести.

„Лютите чушки, както повечето зеленчуци, са антиоксиданти. Те подпомагат елиминирането на оксидантния стрес в артериите“, обяснява хранителният експерт Рианън Кондело. Всъщност тъкмо оксидантният стрес може да доведе до диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми.

3. Пикантната храна ускорява метаболизма и помага за намаляване на теглото

Според едно изследване, публикувано в Journal of Nutrition през 2009 г., лютите подправки подтискат растежа на мастни клетки, а според друго ускоряват метаболизма чрез „изгарянето“ на токсините. Макар че капсацинът помага на тялото да изгаря калории и топи мазнините, сам по себе си не е решение за намаляване на теглото.

4. Бори възпъленията в тялото

Кимионът и куркуминът, който се съдържа в куркумата, имат силни антиоксидантни и антимикробни свойства и могат да помогнат за намаляване на възпаленията. Неслучайно куркуминът е предпочетана съставка в много лекарства и добавки срещу ставни заболявания. Всъщност Аюрведа от векове използва джинджифил и чесън за лекуване на различни възпаления в тялото.

5. Помага при настинка

Пресилено е да се твъди, че лютото лекува настинка, но истина е, че облекчава симптомите, които я съпътстват, и дава енергия на тялото. Капсацинът предизвиква активно отделяне на секрети от носа, което води до пречистване на синусите и облекчаване на дихателните пътища. Капсацинът предизвиква и още една странична реакция – силно изпотяване, което според учените е полезно за оздавителния процес.

6. Любопитни резултати за рака

Учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис установили, че капсацинът влияе върху намаляването на растежа на ракови клетки на простатата, докато здравите клетки остават незасегнати.

7. Подобрява настроението

Според някои изследвания пикантните подправки увеличават нивото на ендорфина и допамина, отговорни за доброто настроение и добрия сън.

И все пак, учените предупреждават да внимаме с лютото

Това се отнася особено хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Капсацинът може да предизвика стомашни болки, разстройство и повръщане. Най-чувствителни към лютите подправки са хората, които страдат от синдром на раздразненото черво, както и от болестта на Крон.

Друго, което е важно да знаем за лютото, е че пресните люти чушки и други люти подправки в прясно състояние носят ползи за здравето, много от преработените обаче имат включени захари и консерванти.

Най-лютата чушка в света е т.нар. каролина – тя е 3200 пъти по-люта от обикновената чушка халапеньо. Много хора мислят, че когато пият вода, ефектът от прекалено лютивата храна ще се неутрализира. Всъщност се случва тъкмо обратното. Причината е, че капсацинът не се разтваря във вода, така че не можете да намалите „концентрацията“ му.

Ако сте новак в яденето на люто, но искате да „вземете“ от ползите, описани по-горе, не е нужно да стартирате с най-лютата чушка на света. Можете да пробвате с най-малко лютите чушки, а после да увеличавате бавно количеството люто, което поемате.

9Така ще откриете каква е вашата индивидуана поносимост към лютивото. Тогава ще можете да вземете само ползите и да редуцирате нежеланите симптоми.

  • Как предпочитате пикантната храна?

    • Леко пикантнa
    • Много люто

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Стари дрехи

Какво да правите със старите си дрехи?

развод

Щастливо разведени? Мисията (не)възможна