in

7 грешки при мокра коса, които трайно я увреждат

коса

Когато косата е мокра, трябва да се внимава с нея, тъй като тогава се накъсва по-лесно и тя става по-податлива на увреждане. Причината е, че протеините, които изграждат всяка нишка (кератин), образуват по-слаби водородни връзки при мократа коса. Затова е важно да се откажете от някои вредни навици, които могат да нанесат трайни щети на косата ви:

1. Не сресвате косата си преди да я намокрите

коса

Ако косата ви се заплита и често пада значително количество косми при разресване, винаги сресвайте косата преди да влезете в банята. Това ще намали вероятността от накъсване и падане на излишна коса заради заплитане.

2. Използвате четка върху мокра коса

коса

Това е голяма грешка. Когато измиете косата си, първо я изсушете, а след това прибягвайте до четката. Използването ѝ при мокра коса води до накъсване. Когато изсушите косата, може да нанесете продукт за предпазване при термична обработка, ако използвате такъв, и да срешите внимателно косата. След това взимате четка и правите сешоар или изправяте с пресата.

3. Решите се твърде агресивно

коса

Не използвайте сила, когато сресвате косата си. Ако имате заплетени краища или не можете да се разрешите, нанесете продукт за по-лесно разресване и започвайте да решите от краищата, като държите горната част на косата, за да не пада ненужно количество коса.

4. Триете косата си с кърпа

Триенете на мократа коса с кърпа е много вредно за нея. Вместо това, опитайте просто леко да попиете с кърпата, но не и да използвате сила. Това отново ще доведе до накъсване на косата и нейното увреждане.

5. Подлагате я на термична обработка преди да е изсъхнала напълно

коса

Косата трябва да бъде напълно суха, за да я изправите със сешоар, преса или да я навивате с маша. Топлината ще ѝ причини т.н. ефект на пържене, а това изгаря косата. Правете прически само и единствено на суха коса.

6. Правите си кок или опашка, когато косата е мокра

кок

Еластичността на косата се променя, когато преминава от мокра към суха и тя се свива докато изсъхва. Ако се опитате да си направите кок или опашка на мокра коса, след това ще намерите на ластика голямо количество от нея. Ако много ви пречи, използвайте фиби или щипка за коса.

7. Изсушавате със сешоар косата, когато е много мокра

коса

Да сушите напълно мократа си коса със сешоар също не е препоръчително. Това не уврежда толкова косата, но отнема повече време и тя придобива форма, с която след това ще ви е по-трудно да си направите прическа, отколкото ако я оставите да изсъхне от само себе си или поне да бъде почти суха.

  • Беше ли полезна тази статия за вас?

    Woman with brunette hair lying down on the bed
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

млък

„Млък“ – къде отиват изхабените думи и хора

Хилма аф Клинт

Мистерията Хилма аф Клинт, създателката на абстрактното изкуство