in

6 тенденции при обзавеждането на спалня през 2022 г.

спалня
Снимка: Pinterest / CKHomestyle

Мястото, в което трябва да се чувстваме най-уютно и комфортно у дома, е нашата спалня. Сънят е изключително важен за здравето ни, а това е достатъчна причина да обърнем необходимото внимание на тази стая.

Сред тенденциите за обзавеждане на спални през тази година се открояват успокояващи цветове, които излъчват сила и енергия, и едновременно с това са много стилни. Разумното съхранение на всички дрехи и аксесоари също е важно, за да изглежда стаята уютна и просторна.

Последните тенденции поставят и акцент върху допълване на интериора с успокояващи природни елементи, допринасящи за вашата пълноценна почивка.

Вижте кои ще бъдат най-модерните тенденции за обзавеждане на спалня през тази година:

1. Османски легла

През 2022 г. османските легла ще се възродят. Скритото място за съхранение прави тези легла чудесен вариант за по-малки пространства. Най-популярните цветове при леглата ще бъдат сиво, лилаво и синьо, твърди Рики Хан, продуктов дизайнер в „Sonno“.

2. Стенна ламперия

Поставянето на стенна ламперия зад спалнята е популятна тенденция през последните няколко години. Тя ще продължи да бъде използван елемент в обзавеждането и през 2022 г. Стенната ламперия добавя дълбочина и текстура към стаята и създава индивидуалност и усещане за изтънчен вкус. Независимо дали ще изберете смел оттенък или неутрален тон, с нея можете да оформите истински произведения на изкуството, като например рамкирани тапети в панели.

3. Мултифункционални мебели

Много от нас и през тази година продължават да работят от вкъщи. Това е една от основните причини мултифункционалните мебели да бъдат ключов елемент от дизайна на домовете ни. Независимо дали разполагате със специална стая, в която да работите, или актуализирате ъгъла на спалнята си за тази цел, важно е да създадете ефективен баланс между професионалния и личния ви живот. Работното бюро през деня може да се превърне в приятна дамска тоалетка вечер.

4. Биофилия

Пандемията оказа голямо влияние в интериора през последните две години. Времето, което прекарваме вкъщи, се увеличи значително и именно това допринесе за навлизането в домовете ни на елементи от открито.

Биофилният дизайн е свързан с повторното свързване с природата. Според Pinterest търсенето на тази тенденция се е увеличило с 200%. Вместо тежки флорални елементи, биофилната тенденция се фокусира върху минимални зелени елементи с много пространство и въздух около тях.

Ако решите да вкарате растения във вашата спалня, изберете стайни, които не обичат пряка слънчева светлина. Добър избор е каучуково дърво, което помага за намаляване на въглеродния диоксид във въздуха и не произвежда цветен прашец. Това го прави идеално за хората, които страдат от алергии.

5. Флорални дизайни и разнообразни текстури

Кажете сбогом на скандинавския минимализъм в обзавеждането на спалните, който доминираше през последните години. Уютните шарки, флорални дизайни и разнообразните текстури се завръщат с пълна сила. Търсенето на т.н. „Statement Headboards“ е нараснало с 88% в Pinterest. Този стил добавя цвят и индивидуалност към спалнята и я прави завършена, смятат интериорните експерти. Райето също се очертава като тренд през 2022 г.

 

6. Тенденции в цветовете

Сякаш отминават дните, в които хората си избират сиво, бежово или кремаво за спалнята си. Наблюдава се тренд на експериментиране с абстрактни ефекти на боята и неочаквани цветове. Като цяло любовта към природата се очертава да бъде голямата интериорна тенденция на 2022 г. Ето и най-предпочитаните цветове:

Зелено

Популярността на зеленото няма да изчезне скоро и този цвят ще присъства дълго време в домовете ни. Тази година гамата от нюанси ще бъде богата  – от успокояващо градинско зелено до по-дълбоки, смели, изумрудено зелени тонове. В психологията на цветовете зеленият цвят стимулира мислите за баланс, растеж и възстановяване. Цветът е тясно съврзан и със здравето, благополучието и плодовитостта.

Кафяво

Земните тонове придават изтънченост на дизайна. Кафявият цвят напомня за бохемски блясък и нотка на есен в Париж. Той създава усещане за спокойствие, стабилност и комфорт.

Синьо

Популярността на сините тонове нараства. Синият цвят намалява стреса и има положително въздействие върху настроението. По-свежите и чисти нюанси на синьото създават усещане за повече светлина в стаята, повишавайки серотонина и засилвайки положителните емоции.

Люляк

Люлякът беше много популярен избор за спални през 90-те години. Този цвят има успокояващо въздействие и се съчетава изненадващо добре с редица други цветове – зелено, бяло, розово, сиво. По-смела палитра може да се създаде с поставяне на жълти или оранжеви завеси.

 

Вижте какви са и тенденциите при кухните през тази година.

  • Доападат ли ви новите тенденции за обзавеждане на спални?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Изчезваща земя

„Изчезваща земя“ – колко лична може да се окаже чуждата трагедия

Ден на жената

10 вдъхновяващи цитата за силата на жената