in

6 промени, които можете да направите в навиците си за почистване

С настъпването на новата година хората си поставят различни цели. Някои си обещават, че ще започнат да се хранят по-здравословно, други си поставят за цел да спортуват повече, трети да се откажат от вреден навик. Има обаче и по-различни новогодишни обещания, като например редовно почистване на дома или изхвърляне на ненужните вещи.

Началото на новата година е перфектното време за промяна в навиците, свързани с почистването и организацията на дома. Сега е моментът да си създадете график за почистване с прахосмукачката или да инвестирате в нови препарати.

Ето още няколко промени, които можете да направите, за да имате по-чист и подреден дом:

1. Ежедневно почистване с прахосмукачката

Изкушаващо е да оставите почистването на жилището за уикенда, но избягвайте да го правите. Ежедневното почистване с прахосмукачката може да направи чудеса с дома ви. Събира се прекалено много прах в домовете ни, което е изключително вредно, а и създава усещането, че пространството е мръсно. Минаването на пода с прахосмукачката ще ви отнема не повече от 10-15 минути дневно, а за оше по-лесно, можете да използвате и робот.

2. Минимизиране на отпадъците

Това е едно от най-смислените новогодишни обещания, които можете да си дадете, тъй като ще помогнете както на себе си, така и на планетата. Прекомерната употреба на пластмаса е сериозен проблем, а промяната ще стане тогава, когато всеки направи малки промени в ежедневието си. Добра идея е да започнете да използвате микрофибърни кърпи, вместо кухненска хартия, както и да преминете към платнени салфетки. Други промени, които можете да направите, е да купувате продукти в рециклируеми опаковки, както и да компостирате.

3. Домашно приготвени препарати за почистване 

Често се случва да осъзнаем, че препаратите за почистване са свършили и да оставим почистването за друг ден. Това обаче не бива да ни спира, тъй като можем лесно да си направим ефективни препарати сами и то от продукти, които всеки има вкъщи.

Например, за да почистите прозорците си, всичко, от което се нуждаете е вода, оцет и веро. Две части вода, една част оцет и няколко капки веро са напълно достатъчни, за да измиете прозорците си. Най-често използваните продукти за домашни препарати са оцет, лимон и сода за хляб. Ще бъдете изненадани колко добре почистват тези разтвори.

4. Изхвърляне на ненужните вещи

Хората имат навика да съхраняват вещи, които никога не използват и никога няма да използват. Поставете си за цел винаги да изхвърляте нещо, когато си купите нещо ново. Така ще поддържате баланса и няма да бъдете затрупани с ненужни вещи.

Друг трик, който можете да използвате, е да се запитате кои от тези вещи си струва да пренасяте, ако се наложи да смените жилището си. Ако има предмети, които смятате, че не си заслужава да бъдат пренасяни, изхвърлете ги още сега.

5. Създаване на график за почистване

Графикът за почистване е много практичен. Можете да си определите 20-30 минути на ден, които да отделяте за почистване и да разпределите различните стаи за различните дни от седмицата. По този начин ще си спестите прекарването на целия уикенд в основно почистване на дома.

6. Създаване на кутии за почистване

Препаратите, гъбите, кърпите и другите средства за почистване обикновено стоят в определен шкаф във всяко домакинство. Замислете се колко време губите, за да стигнете до този шкаф всеки път, когато ви потрябва нещо.

Направете кутии за почистване, предназначени за различните места. Например кутия за почистване на банята и в нея сложете всички препарати и гъби, които използвате за банята. Направете си такава кутия и за кухнята, спалнята и другите части от дома. Когато започнете да чистите, просто взимате необходимата ви кутия и се залавяте за работа.

  • Колко пъти седмично почиствате дома си?

    • Всеки ден по малко
    • През 2-3 дни
    • През уикенда правя основно почистване

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да се справите с чувствителната кожа през зимата

Салата с червено цвекло и маринована херинга