in

6 неща, които трябва да знаете за инсултите

мозък

Мозъчният инсулт е състояние, при което мозъчната функция се нарушава вследствие на нарушения в кръвоснабдяването на мозъка. Тези нарушения могат да се дължат на исхемия (нарушен кръвоток) или хеморагия (кръвоизлив), откъдето инсултите биват два основни вида – исхемичен и хеморагичен. Вижте още няколко неща, които е хубаво да знаете за инсултите:

1. По-младите хора също получават инсулти

Повечето хора смятат, че инсултите обикновено се случват при по-възрастни хора, но през последното десетилетие се наблюдава значителен ръст при хората на възраст между 25 и 44 години. Затова е важно младите хора да си правят годишни прегледи и да са наясно дали имат рискови фактори. Всяка година трябва да проверявате нивата си на възпаление с кръвен тест, както и холестерола, кръвната захар, кръвното налягане и процента телесни мазнини, за да видите какви рискови фактори имате и какво трябва да промените, за да ги намалите.

2. Предупредителни знаци

Ако усетите някои от долупосочените симптоми, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ:

  • Загуба на координация
  • Замъглено зрение
  • Отпускане на едната страна на лицето
  • Неспособност да вдигнете ръцете си над главата
  • Неясна реч

3. Инсултът невинаги причинява болка

Често погрешно схващане за инсулта е, че той е придружен с болка, особено главоболие. Внезапното главоболие наистина е симптом за хеморагичен инсулт, но 90% от инсултите са исхемични, при които, болката, ако има такава, не е толкова често срещан симптом, колкото двигателните или говорните проблеми.

Крачкомери, часовници и други устройства, които измерват кръвно налягане, телесните мазнини, кръвната захар и могат да следят здравословното ни състояние, могат да помогнат за предотвратяване на инсулт. Поддържането на добра форма и нормално кръвно налягане намалява риска от инсулт.

4. Сънната апнея е свързана с инсулт

Повечето хора знаят, че фактори като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, висок холестерол и тютюнопушене увеличават риска от инсулт. Сънната апнея обаче може директно да причини сърдечни заболявания и след това да доведе до инсулт. Ето защо е важно хората, които страдат от заболяването сънна апнея, да информират своя лекар и да си направят изследвания, които ще идентифицират степента на риска.

5. Упражненията, диетата и управлението на стреса са най-добрата защита

Важно е да обръщате внимание на здравето си. За тази цел не е задължително драстично да променяте начина си на живот. Просто започнете да се движите повече. Дори 5 минути бягане на пътека ще ви се отразят положително. Ако не обичате да спортувате, просто се разхождайте повече. Не подценявайте и храненето.

6. Жените са изложени на по-висок риск от мъжете

Повечето хора смятат, че мъжете са изложени на по-висок риск от инсулт, но това не е така. Всяка години броят на жените с инсулт е с 55 000 по-висок от този на мъжете, сочат данни на експерти от Harvard Medical School. Една от причините е, че жените живеят по-дълго от мъжете. Също така те са по-податливи на мигрена, което допълнително увеличава риска. Женските хормони, бременността и раждането също повишават риска от инсулт.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Четки за грим

Как правилно да почиствате четките и гъбите си за грим?

"Винсент в Брикстън"

„Винсент в Брикстън“ – как любовта отключва таланта на гениалния художник