in

6 неща, които трябва да знаете за инсултите

мозък

Мозъчният инсулт е състояние, при което мозъчната функция се нарушава вследствие на нарушения в кръвоснабдяването на мозъка. Тези нарушения могат да се дължат на исхемия (нарушен кръвоток) или хеморагия (кръвоизлив), откъдето инсултите биват два основни вида – исхемичен и хеморагичен. Вижте още няколко неща, които е хубаво да знаете за инсултите:

1. По-младите хора също получават инсулти

Повечето хора смятат, че инсултите обикновено се случват при по-възрастни хора, но през последното десетилетие се наблюдава значителен ръст при хората на възраст между 25 и 44 години. Затова е важно младите хора да си правят годишни прегледи и да са наясно дали имат рискови фактори. Всяка година трябва да проверявате нивата си на възпаление с кръвен тест, както и холестерола, кръвната захар, кръвното налягане и процента телесни мазнини, за да видите какви рискови фактори имате и какво трябва да промените, за да ги намалите.

2. Предупредителни знаци

Ако усетите някои от долупосочените симптоми, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ:

  • Загуба на координация
  • Замъглено зрение
  • Отпускане на едната страна на лицето
  • Неспособност да вдигнете ръцете си над главата
  • Неясна реч

3. Инсултът невинаги причинява болка

Често погрешно схващане за инсулта е, че той е придружен с болка, особено главоболие. Внезапното главоболие наистина е симптом за хеморагичен инсулт, но 90% от инсултите са исхемични, при които, болката, ако има такава, не е толкова често срещан симптом, колкото двигателните или говорните проблеми.

Крачкомери, часовници и други устройства, които измерват кръвно налягане, телесните мазнини, кръвната захар и могат да следят здравословното ни състояние, могат да помогнат за предотвратяване на инсулт. Поддържането на добра форма и нормално кръвно налягане намалява риска от инсулт.

4. Сънната апнея е свързана с инсулт

Повечето хора знаят, че фактори като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, висок холестерол и тютюнопушене увеличават риска от инсулт. Сънната апнея обаче може директно да причини сърдечни заболявания и след това да доведе до инсулт. Ето защо е важно хората, които страдат от заболяването сънна апнея, да информират своя лекар и да си направят изследвания, които ще идентифицират степента на риска.

5. Упражненията, диетата и управлението на стреса са най-добрата защита

Важно е да обръщате внимание на здравето си. За тази цел не е задължително драстично да променяте начина си на живот. Просто започнете да се движите повече. Дори 5 минути бягане на пътека ще ви се отразят положително. Ако не обичате да спортувате, просто се разхождайте повече. Не подценявайте и храненето.

6. Жените са изложени на по-висок риск от мъжете

Повечето хора смятат, че мъжете са изложени на по-висок риск от инсулт, но това не е така. Всяка години броят на жените с инсулт е с 55 000 по-висок от този на мъжете, сочат данни на експерти от Harvard Medical School. Една от причините е, че жените живеят по-дълго от мъжете. Също така те са по-податливи на мигрена, което допълнително увеличава риска. Женските хормони, бременността и раждането също повишават риска от инсулт.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Четки за грим

Как правилно да почиствате четките и гъбите си за грим?

"Винсент в Брикстън"

„Винсент в Брикстън“ – как любовта отключва таланта на гениалния художник