in

5 типа токсични колеги и как да се справите с тях

колеги

За повечето хора работата в офис може да предложи приятен, вълнуващ и мотивиращ път към успешна кариера. Понякога обаче се сблъскваме с непрофесионални, враждебни и нещастни колеги. Вижте как да се справите с тях:

Бъбривият

Независимо дали срещате този колега в коридора или на официална среща, вие не обичате тези разговори и всячески се опитвате да ги избягвате, тъй като те продължават сякаш цяла вечност. Винаги е трудно да се опиташ да се измъкнеш от безкрайното бърборене. Той или тя може да е добър човек, но никога не спира да говори. За да излезете от този безкраен разговор, просто кажете: „Съжалявам …., просто наистина трябва да свърша нещо важно“.

Мрънкащият

Избягвате този човек, защото не спира да проявява капризите си. Постоянно е намръщен, недоволен и не спира да се оплаква. Подобно поведение не е никак мотивиращо за останалите колеги в офиса. Как да се измъкнете от разговор с него? Просто когато вашият колега/колежка започне да се оплаква за пореден път му кажете: „О, нещата наистина са трудни за теб и съжалявам. Моят проблем е, че имам доста работа, която трябва да свърша и се захващам с нея“.

 Мързеливият

Малко е неприятно да имаш колега, който винаги се скатава, обича да прехвърля работата си на друг колега и накрая обира овациите за добре свършената работа. В същото време вие работите усилено и се стараете много повече, но очевидно не се забелязва. Ако изпаднете в ситуация, в която двамата трябва да свършите дадена работа, но той се опитва да я предаде само на вас, може да кажете на вашия шеф следното: „Знам, че …. и аз трябва да изпълним тази задача заедно, но той изглежда е фокусиран върху други неща. Мога да продължа да работя с нея/него, но исках да знаете как стоят нещата, за да мога да бъда възможно най-ефективен“.

Насилникът

За съжлание понякога атмосферата в офиса може да наподобява тази в гимназията. Злонамерените възрастни играят нечестно на различни нива. Важно е да се справите с този тип хора възможно най-бързо. Но се пазате и ако той/тя влезе във вашата орбита, не се поддавайте. Точно това цели той/тя. Ако този човек види, че вие не се засягате и не поддавате на провокации, ще си намери нова цел.

Пасивно-агресивният колега

Задържането ви извън равновесие е целта на този наранен човек. Определено не е приятно да работите с такъв тип колеги. Поставете граница и не му позволявайте да влиза в личното ви пространство. Усмихвайте се и продължавайте да вършите работата си. Опитайте се да не показвате слабите си места или да допускате да ви вижда в неприятна за вас ситуация, която после ще бъде разнесена из целия офис. Просто го дръжте на разстояние.

 • Кой според вас е най-неприятният тип токсични колеги?

  Co-workers working together
  • Бъбривият
  • Мрънкащият
  • Мързеливият
  • Насилникът
  • Пасивно-агресивният колега

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Заспиване

12 неща, които CEO-тата правят, преди да заспят

„Spiderhead“ – новият странен филм на Джоузеф Косински