in

5-те най-смъртоносни екстремни спортове

Екстремни спортове

Терминът „екстремен спорт“ описва всяка дейност, която включва висока доза риск и предизвиква покачване на адреналина. Екстремните спортове обикновено са свързани с височини, високи скорости или екстремни дълбочини.

Екстремните спортове станаха популярни през 90-те години и популярността им не спира да нараства.

Хората, които практикуват екстремни спортове, са пристрастени към адреналина, който им носи това и непрестанно търсят нови предизвикателства, които да опитат.

Макар че повечето екстремни спортове не са опасни и шансът нещо да ви се случи е минимален, има и такива, които са доста смъртоносни.

Вижте кои са 5-те най-смъртоносни екстремни спортове:

5. Сърфиране в големи вълни

Сърфиране

Сърфирането е един от най-популярните спортове, особено в страните, в които има условия за практикуване на този спорт.

В обикновеното сърфиране всъщност няма нищо опасно и няма място в тази класация. Тук става въпрос за сърфиране в наистина големи вълни. За голяма се счита всяка вълна, която е с височина над 6 метра.

Този тип сърфиране крие толкова много опасности, че вероятно дори не можете да се сетите за всички тях.

Първо, големите вълни са много мощни. Могат да избутат сърфистите до 15 метра под повърхността на водата. Освен това е много вероятно да се дезориентирате под водата заради големия натиск, а следващата вълна идва само след 20-30 секунди, което е крайно недостатъчно време, за да се ориентирате какво се случва.

Съществува, разбира се, и рискът от удавяне, който не е малък, но освен това е възможно да се нараните от дъното.

Както вече уточнихме, силата, с която вълната удря сърфистите е огромна. При удара в дъното може да се нараните на остра скала или да се порежете на корал, което не е никак безобидно.

Световният рекорд се държи от Гарет Макнамара. Той подобрява световния рекорд през 2011г., като се спуска по 30-метрова вълна в Назаре, Португалия.

4. Спускане с улични шейни

Спускане с улични шейни
Снимка: Instagram

Ако обичате високите скорости, спускането с улични шейни може да ви допадне. Важно е обаче да знаете, че много неща могат да се объркат в този спорт.

Тази активност е измислена от скейбордистите. Те просто осъзнали, че могат да легнат върху скейтборда и да се спускат така.

Впоследствие това се превръща в отделен спорт и се разбработват специални дъски.

Тъй като тялото е прибрано плътно до дъската, а тя се намира много близо до земята, няма почти никакво съпротивление и се развива доста висока скорост.

Комбинацията от високата скорост и фактът, че тялото на човек е в голяма близост до пътната настилка, правят този спорт изключително опасен.

Представете си какво ще се случи, ако лакътят ви например докосне асфалта, докато се движите с голяма скорост. Има защитно оборудване като каски, наколенки и налакътници, но повечето хора, които практикуват този спорт не искат да ги слагат, защото стават по-тежки и съответно скоростта намалява.

Все още няма статистика относно смъртните случаи, но се случват много инциденти при практикуването на този спорт. Най-честите наранявания са натъртвания, счупени кости или разместени стави.

Има поставен световен рекорд за най-висока скорост при спускане с улична шейна- 164 км/ч. Рекордът е поставен от Майк Макинтайър в Квебек, Канада, през 2016г.

3. Пещерно гмуркане

Гмуркане пещера

Пещерното гмуркане е сред най-смъртоносните спортове. Практикува се само от хора с много опит, тъй като едно грешно движение може да коства живота ви.

Гмуркането в пещера е много опасно, защото трябва да мислите за много неща едновременно- трябва да пазите въздуха си, да се справите с факта, че сте в затворено пространство, да имате сигурен източник на светлина и т.н.

Пещерните водолази се нуждаят от почти два пъти по-голямо количество екипировка от стандартните водолази в открити води, като два резервоара, светлини, предпазни въжета и др.

Някои хора обаче не приемат опасността сериозно и допускат много грешки.

Средно годишно умират около 10 пещерни водолази, като повече от тях не са били обучени правилно или са надценили възможностите си.

Макар че 10 на година не звучи много, в света има само няколко хиляди пещерни водолази, така че смъртността е доста висока.

Световният рекорд е поставен от Нуно Гомес през 1996г. Той се гмурка на 282 м дълбочина в пещера в Южна Африка.

2. Свободно (соло) катерене

Катерене

Катеренето е един от най-хубавите спортове и е сравнително безопасен, тъй като катерачите са обезопасени с въжета. При свободното катерене обаче няма асболютно никаква защитна екипировка.

Катерачите разчитат само на уменията си и на много късмет.

Съвсем логично е, че падането е най-честата причина за наранявания или смърт.

Въпреки че до голяма степен става въпрос за умения, дори най-опитният катерач не може да предвиди метеорологичните условия и падащите камъни.

Много катерачи казват, че това е най-чистият стил на катерене и понякога екипировката пречи, но не насърчават никого да го прави.

Рекордът за най-дълго соло изкачване се държи от Алекс Хонълд, който успява да се изкачи близо 1000 метра нагоре по Ел Капитан,  отвесно скално образувание в Калифорния.

1. Бейс скокове

Бейс скок

Ако скачането с парашут не ви се струва достатъчно екстремно, може да опитате бейс скок. Този скос представлява скачане от фиксирана конструкция, а не от самолет, както при парашута. Използва се специален парашут или костюм с криле.

При бейс скокът времето за реакция е много по-малко, а грешките- много по-чести. Смъртността при тези екстремни скокове е 1 на 60 и въпреки това този екстремен спорт не спира да набира популярност.

Тъй като се счита за най-опасният спорт в света, е забранен на повечето место. Едно от малкото места в света, където бейс джъмпингът е разрешен целогодишно, е мостът Перин в Айдахо.

Световният рекорд по бейс скокове е поставен от Валери Розов през 2016 г. Той скача от 7 700 метра в Хималаите.

  • Обичате ли екстремните спортове?

    Парашутизъм
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Съдбата на хилядите жени за развлечение – безгласните жертви на войната

Всеки може да бъде провокиран от Злото, човекът от Холокоста е и днешният човек