in

СладкоСладко

5 свежи есенни рецепти с тиква

Есента е сезонът, носещ най-много уют. Прекарваме повече време вътре, заради лошото време и няма нищо по-хубаво от студена есенна вечер, прекарана вкъщи, в компанията на любим човек и хубав филм, а от кухнята да се носи аромата на прясно приготвена домашна храна. Един от най-традиционните вкусове за есенните ястия е този на тиквата. Има само няколко месеца в годината, в които можем да й се наслаждаваме, затова ще ви дадем идеи за няколко свежи есенни рецепти с тиква, които можете да опитате.

Крем супа от тиква 

През лятото не се хапват много супи, защото е прекалено горещо. Вече е време да се завърнем към любимите на всички крем супи, а крем супата от тиква е една от най-вкусните зеленчукови супи. Тя се приготвя много лесно, което я прави чудесна опция за бърза вечеря през делничните дни. Когато почиствате тиквата, задължително запазете семките, защото печените тиквени семки са много подходяща добавка към супата. Тиквата се вари, заедно с малко лук, чесън и вода. След това се пасира и се добавя течна готварска сметана. Накрая се поръсва с тиквени семки, за разкош. Можете да добавите и крутони, както и различни зелени подправки.

Лате с тиква 

Другото ни любимо нещо от есента са топлите напитки – капучино, лате, мляко с какао, горещ шоколад и т.н. Можете да разнообразите любимите си топли напитки и да ги направите още по-подходящи за сезона, като добавите тиква. За да си направите лате с тиква ще ви бъдат необходими мляко, кафе, пюре от тиква, захар и някакъв сироп, ако искате латето да стане още по-сладко. Разбърквате всички съставки добре, слагате много бита сметана отгоре, поръсвате с малко канела и вашето есенно лате с тиква е готово!

Ризото с тиква 

Тиквата може да се добави към почти всяко ястие, придавайки различен и интересен вкус, носещ есенно настроение. Можете да опитате ризото с тиква, ще бъдете очаровани. Това ризото е много кремообразно и богато на вкусове и аромати. Нарязвате тиквата на малки парчета или я правите на пюре и я добавяте към ориза, който е добре да сварите в бульон, а не във вода, за да стане по-вкусен. Подправяте с различни подправки, на вкус, а за да стане още по-кремообразно ризотото, можете да добавите и малко сметана и пармезан. Към ризотото също можете да добавите печени тиквени семки.

Тиквен пудинг 

Няма как да не дадем идея и за десерт. Двата най-вкусни есенни десерта са тиквеният пай и тиквеният пудинг. Паят е много вкусен, но приготвянето му отнема повече време, защото трябва да изпечете тестото. Пудингът се приготвя по-лесно и по-бързо и в никакъв случай не отстъпва по вкус на паят. За приготвянето на тиквен пудинг са ви необходими мляко, яйце, царевично нишесте, захар, пюре от тиква и подправки (ванилия, канела, индийско орехче). Пудингът се приготвя на котлона. Всички съставки, без пюрето от тиква се смесват и сместа се оставя да заври. След това се добавя тиквата и се готви още няколко минути, при непрестанно разбъркване. Сместта се разпределя в купички, а след като пудингът изстине, отгоре се слага бита сметана. Можете да поръсите и с овесени ядки.

Пълнена тиква 

Пълнената тиква е много подходящо ястие за посрещане на гости, тъй като може да се сервира по много красив начин. Можете да сложите цялата тиква на масата, без да я режете. Ако добавите малко свещи и декорации, ще направите много интересна есенна трапеза. Можете да напълните тиквата с месо и зеленчуци или само със зеленчуци. Издълбавате тиквата, слагате плънката и печете. Тиквата се пече дълго и на бавен огън, но става много вкусна.

 

 

  • Обичате ли да приготвяте рецепти с тиква?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кои са най-актуалните прически тази есен

Тест: Колко добре познавате партньора си?