in

5 неща, които не бива да правите пред бебето си

Майка и бебе

Децата са най-прекрасното нещо, което ни се случва, но въпреки това грижата за бебе не е особено лесна задача. Първите месеци от живота на малкото човече са доста стресиращи за родителите. Няма достатъчно време за сън, къщата непрекъснато е ужасно разхвърляна, а бебето постоянно има нужда от вашето внимание.

Другият доста стресиращ аспект от родителството е, че непрекъснато трябва да преценявате какво правите пред бебето. Въпреки че повечето хора си мислят, че бебетата са прекалено малки и нищо не разбират, има неща, които не бива да правите пред бебето. Ето 5 от тях:

1. Не бива да се карате пред бебето

Родители караница

Съвсем нормално е понякога да спорите с партньора си. Нормалните дискусии и спорове дори са нещо хубаво, тъй като показвате на децата, че трябва да отстояват мнението си. Но това важи за малко по-големите деца.

Често обикновените спорове прерастват в сериозни скандали, в които има повишаване на тон и обиди. Въпреки че бебетата не разбират какво казвате, те се плашат от виковете. Бебето усеща вашите емоции и ще започне да плаче. Това е много ефективно напомняне, че е време да прекратите скандала.

Има начини да отстоявате мнението си и да разрешавате проблемите, без да крещите.

2. Не бива да гледате телевизия

Жена телевизия

Въпреки че е доста изкушаващо да си пуснете любимия сериал, докато кърмите бебето в 03:00 през нощта, не бива да го правите. Дори детето да няма пряка видимост към телевизора, светлините и звуковете са нещо, което усеща и е възможно да имате проблеми с приспиването след това. Особено при нощните ставания е добре да стоите далеч от дистанционното. Въпреки че малките бебета не виждат много добре, те чуват и звуците могат да ги превъзбудят.

3. Избягвайте силни шумове

Силна музика

Често се изкушаваме да увеличим звука на любимата си песен, било то вкъщи или в колата. И въпреки че това доставя удоволствие на нас, възрастните, може да бъде много опасно за слуха на бебето. Добре е да избягвате всякакви силни шумове около детето.

Избягвайте да водите детето на шумни места, като концерти и заведения, а когато слушате музика вкъщи, избирайте по-нежни мелодии и не увеличавайте звука прекалено много.

4. Не изричайте думи, които не бихте искали детето ви да изрича след време

Лоши думи

Да, бебетата не разбират точно какво говорите, но все пак те се научават да говорят именно по този начин. Слушат думите, които хората около тях изричат и се опитват да ги повтарят. Това се случва на малко по-късен етап, но все пак не искате в съзнанието на детето ви да се запечатат лоши думи. Избягвайте обидите, псувните и всички негативни приказки. Трябва да се научите да контролирате гнева си и съответно да внимавате какво говорите.

5. Не плачете

Тъжна майка

Бебетата не могат да разберат какво се случва и не разпознават плача, но усещат много силно емоциите на майка си. Вероятно сте забелязали, че когато сте нервни или разтревожени, бебето също е неспокойно. Докато детето ви е малко е добре да го предпазвате от негативните емоции, с които така или иначе ще му се наложи да се сблъска по-нататък в живота си. Не плачете пред бебето си и се опитвайте да мислите позитивно. Ако не можете да го направите заради себе си, направете го заради малкото същество, което преживява всяка ваша емоция.

  • Правите ли тези неща пред децата си?

    Родители и дете
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

пролетна умора

Да победим пролетната умора!

кафе

Магията да рисуваш с кафе