in

5 неща, които да не правите, когато търсите имот

Ходенето по огледи, които не отговарят на търсенето, може да бъде много изтощително и досадно. Често в желанието да си купим имот на изгодна цена и с добра локация, губим само и единствено времето си. Не всички имоти, които се предлагат на пазара, имат за цел да бъдат продадени, а само и единствено да привлекат клиенти. За да си спестите излишни главоболия и огледи, които не отговарят на вашето търсене и финансови възможности, а просто ще изгубят времето ви, обърнете внимание на тези 5 съвета, които е хубаво да избягвате.

1. Не звънете само на най-изгодните обяви

Обикновено именно най-изгодните обяви са фалшиви и са т.н. „набирателни“, с които брокерите искат да привлекат нови клиенти. Ако харесате имот в добро състояние на съмнително ниска цена, спрямо останалите в този район, определено сте попаднали на фалшива обява. Надали има продавач, който няма да провери как вървят цените в неговия квартал, и ще се излъже да продава имота си на по-ниска цена от останалите. Брокерите обичат оправданието, че „собственикът се нуждае спешно от пари“, а то изобщо може да не е така. Просто агнецията е решила да свали нарочно цената, за да привлече нови клиенти. Това е причината да виждате често един и същ имот, който се предлага на различна цена от различни агенции. Ако случайно се окаже, че това е реалната цена на имота, задължително попитайте каква е причината тя да бъде по-ниска.

2. Не си уговаряйте огледи, преди да се информирате достатъчно добре за имота

Когато харесате даден имот, винаги се поинтересувайте за характеристиките му предварително – на кой етаж е, с какво изложение, преходен ли е, има ли скосени тавани и всякакви други подробности, които имат значение за вас, но брокерът предпочита да премълчи, ако не попитате. Така няма да се налага да гледате имоти, които така или иначе не бихте купили или наели.

3. Не пропускайте да попитате за точната локация на имота

Локацията на имота е важна за всеки купувач и наемател. В обявите обаче често срещано явление е някой имот да бъде описан, че са намира на по-централно място, отколкото е в действителност. Така например ако харесате апартамент на бул. Витоша, може да се окаже, че той е в някоя пряка.

4. Не ходете на огледи, без да видите снимки на имота

„Ексклузивно“ предлаганите имоти, които нямат снимки, много често са голяма греда. Липсата на снимки на даден имот не е нормално нещо и определено може да ви подскаже, че има някакъв проблем с този имот. Винаги настоявайте брокерът първо да ви покаже снимки, а след това да направите оглед. Имайте предвид, че повечето снимки са обработвани и може да не видите точно това, което виждате на снимките. Фотошопът и обработката на снимки е трик, който брокерите използват, за да избере клиентът точно тяхната обява, въпреки, че имотът се предлага и от други агенции.

5. Не се подвеждайте по цената да имота, преди да разберете дали включва ДДС

Ако харесате имот, който се предлага от юридическо лице или фирма, поинтересувайте се дали цената включва ДДС. Понякога брокерите пропускат да уточнят това в обявата и се оказва, че после трябва да добавите данък добавена стойност към цената, което променя цялата картинка.

Какво да направите?

Най-сигурният начин да се ориентирате в това море от предлагане и голямата изобретателност на агенциите в привличането на нови клиенти, е да намерите сигурен брокер и да го оставите той да ви търси имот. Това начинание не е никак лесно и отнема време, но поне няма да попадате в изброените по-горе ситуации и ще си спестите много време и излишни неври.

Loading

  • Попадали ли сте в някоя от изброените ситуации?

    Searching for real estate, house or new home
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Victoria Beckham/ Instagram

Виктория Бекъм – пътят от Spice Girls до модна икона

Спагети Аматричана