in

5 негативни ефекта от яденето зад бюрото

Дали работим от дома, или от офиса, много от нас така се увличат, че намират за излишно губене на време да спрат, за да обядват. Други се чувстват виновни да ползват обедната почивка за ядене, вместо да отхвърлят нещо полезно като пазаруване или плащане на сметки. Какъвто и да е случаят, резултатът често е един – предпочитаме да хапнем нещо набързо пред компютъра.

„Окуражавам всеки да остави за малко работата и да си даде време за обяд“, казва Саманта Кохран, регистриран диетолог в медицинския център Векснер към Държавния университет в Охайо. Тя напомня, че храносмилането е строго индивидуален процес и трае различно при различните хора, но всички се нуждаем от известно време за преработка и усвояване на храната от стомашно-чревния траткт. Затова диетоложката препоръчва да използваме между 15 и 20 минути за ядене, а останалите минути до половин час, колкото най-често трае обедната почивка – за смилането й. Ако обедната ви почивка е 1 час, съветва Кохран, използвайте останалите 30 минути за разходка или за медитация. И най-важното – в никакъв случай не прибягвате към храненето зад бюрото, тъй като то може да доведе до много нежелани ефекти. Ето някои от тях:

1. Храните се по-бързо от обичайното

Когато се храните на бюрото, навярно – при това напълно несъзнателно – ядете по-бързо от обичайното. Това е или, защото имате много работа за вършене и не искате да удължавате процеса на хранане, или защото въобще не се замисляте за скоростта, с която дъвчете. Това, без дори да осъзнавате, ви напряга още повече и ви разсейва. Въпреки че правенето на няколко неща едновременно може да ви кара да се чувствате по-продуктивни, всъщност правите сероизна грешка – поемате повече храна и се храните до степен, до която може дори да не разберете дали сте сити. „Когато сме зад бюрото, сме склонни да се храним по-бързо, а това подсъзнателно ни кара да ядем повече“, казва Кохран. Това е една от причините хората, които ядат на бюрата си, да са често по-пълни, заедно с още една – отделят по-малко време, за да се движат по време на обедната почивка.

2. Не сдъвквате добре храната

Бързото хранене върви ръка за ръка с още една „беда“ – недостатъчното сдъвкване на храната. Недоброто сдъвкване скоро ще причини усещане за тежест в стомаха и със сигурност няма да ви бъде приятно през останалата част от работния ден. Но не само това – когато сдъвкваме храната по-малко пъти, отколкото е редно, много от хранителните вещества остават в нея и тялото не ги усвоява. На практика – вие сте сити, но организмът ви не е получил това, от което се нуждае.

3. Търсите „удобни“ и „лесни“ храни

Ако не искате да станете дори за минута от бюрото си, малко вероятно е да отделите време, за да си приготвите нещо вкусно и питателно. Затова хората, ядящи зад бюлото, са по-склонни да посегнат към нездравословни пакетирани или замразени храни или такива, поръчани във веригите за бързо хранене. Пакет чипс или сандвич обаче, е по-лош избор, отколкото останалата и добре съхранена храна от вечерята, приготвена вкъщи. „Когато приготвяме храна, която изисква повече време и концентрация, по-вероятно е да добавим по-добри съставки. Това разбира се не означава, че всички бързо приготвени храни са лоши“, казва Кохран. Ако нарежете например парчета зеленчуци като чушки, моркови или целина и ги потопите в здравословен дип като хумус или гуакамоле, това със сигурност е по-полезна храна, отколкото чипсовете и полуфабрикатите, притоплени в микровълновата.

4. Увеличава се нивото на стрес 

Да си вземете обедна почивка, помага не само да се храните разумно, но и да откъснете вниманието си от работата поне за малко. „Работата без почивка може да причини сериозен стрес, който да се отрази на цялостното ви здраве“, казва Кохран. „Да отделите време, за да се храните, без да се разсевайте, без да ставате и сядате непрекъснато, ще ви помогне да намалите общото ниво на стрес и ще ви даде времето, от което се нуждаете, за да си починете и да се върнете ефективно към работа“, казва диетоложката.

5. Лишавате се от социални контакти

Хората, които са склонни да ядат на бюрото си, обикновено са си „самодостатъчни“ – за тях няма особено значение с кого споделят обяда си и къде се случва този обяд. Време е да промените този вреден навик. Когато споделяте обяда с някого, вие сте склонни не само да се храните по-бавно, но и да дъвчете по-добре, да се отпуснете и да не се самоподлагате на стрес – все неща, които са важни не само за физическото смилане на храната, но и за усвоявяне на полезните вещества, които се съдържат в нея.

  • Случва ли ви се често да обядвате на бюрото си?

    Latin young woman working on laptop computer at restaurant, eating break during work
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Стилните визии на звездите от „ЛАКМА“ 2021

Традиционна мексиканска енчилада