in

5 любопитни факта за Siri

Siri

Гласовият асистент на Apple е технология, която цели да направи живота ни значително по-лесен. Въпреки, че повечето хора използват Siri за забавление, за тези, които използват инструмента правилно, е истински божи дар.

Siri може да бъде от полза при организиране на срещи, да намирате актуална информация за полети, филми и трафик, както и да изпращате снимка по имейл. Вижте 5 любопитни факта за гласовия асистент на Apple, които вероятно не знаете:

1. Най-добрият приятел на хакера

Siri несъзнателно се използва за заобикаляне сигурността на iOS, като предоставя достъп до приложението за телефон. Оттам можете да набирате номера, да слушате гласови съобщения, да редактирате контакти, да гледате снимки, да използвате Twitter и да влизате в имейла си. През 2013 г. Dany Lisiansky публикува видео с инструкции, което показва всичко това. След това Apple пусна iOS 7.0.2, оправяйки този проблем.

На 4 април 2016 г. “videosdebarraquito” качва видео в YouTube, което показва нов проблем със сигурността. Потребителите могат да помолят Siri при заключен телефон да търси туитове и след това да използват 3D Touch на имейл адрес за достъп до контакти и снимки, без изобщо да е необходимо да се отключва телефонът.

AppleInsider казва, че този конкретен проблем се отнася само за iOS 9.3.1 на iPhone 6s и 6s Plus и разбира се Siri може да бъде деактивирана на заключения екран.

2. Телевиозионна звезда

Siri има много телевизионни изяви, а от раждането си е била озвучена от много различни актьори. Гласовият асистент се появява и в редица филми. В епизод на „Семейство Симпсън“ Хоумър пита Siri за други опции за по-добър гласов асистент, а Siri ги задейства. Siri също се появи в Ant-Man по време на сцената, където Ant-Man и Yellowjacket се бият.

3. Оригиналната американска Siri

От 4 октомври 2011 г. Сюзън Бенет от Атланта, Джорджия е в джобовете на милиони хора в цяла Америка. Г-жа Бенет е оригиналният американски глас на Siri. Apple не е потвърдила официално тази информация, но Сюзън казва, че е тя. Уебсайтът на г-жа Бенет също потвърждава, че тя наистина е официалният глас на гласовият асистент на Apple.

4. За малко Siri да се появи на Android

Първоначално Siri бе пусната като приложение за iOS, достъпно в App Store. То е дело на Адам Чейър от Siri Inc, Даг Китлаус и Том Грубер. Компанията бе придобита от Apple през 2010 г., малко след като Siri, Inc. обяви, че софтуерът ще бъде наличен за BlackBerry и Android устройства. Всички усилия за платформи, различни от Apple, бяха отменени след покупката на Apple.

5. Многоезичната Siri не разбира акцентите

Siri се използва в устройствата на Apple, включително iPhone, iPad, iPod Touch, Apple Watch и Apple TV. Предлага се на около 20 езика в платформите, включително арабски, китайски, английски, френски, немски, иврит, норвежки, руски и испански. Apple TV обаче се предлага в малко държави, сред които Австралия, Канада, Германия, Франция, Япония, Испания, Великобритания и САЩ. Въпреки, че редица потребители предполагат, че гласовто разпознаване на акцентите ще бъде като детска играчка за Сири, това не е така. Често се случва потребители с акцент да не бъдат разбирани от гласовия асистент, въпреки че Apple го тества с различни акценти, включително шотландски, уелски и ирландски.

  • Използвате ли гласовия асистент на вашия смартфон?

    Confident businessman with smartphone using voice assistant app while leaning on cafe table outdoors
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Св. Св. Константин и Елена

Почитаме Св. Св. Константин и Елена и посрещаме лятото

Дигитален детокс – защо ни е необходим