in

ЕхаЕха

5 любопитни факта за Великата китайска стена

Провинции Китай

Великата китайска стена е съоръжение за отбрана с дължина около 6000-6500 км. Изградена е от изток на запад по историческата северна граница на Китай. Първите участъци от Великата китайска стена са изградени още през VII век пр.н.е. След това стената е продължавана и поддържана от различните династии.

Днес Великата китайска стена е най-известната забележителност в Китай и хиляди хора посещават това уникално човешко творение.

Вижте 5 любопитни факта за най-дългата конструкция в света, създадена от човешка ръка:

1. Великата китайска стена преминава през много провинции на Китай

Великата китайска стена

Общата дължина на съоражението е над 6000 км и стената преминава през множество китайски провинции и места, включително столицата Пекин. Стената граничи с Вътрешна Монголия, регион, който се присъединява към Китай преди около 100 години, и Манджурия.

Великата китайска стена е една от най-големите туристически атракции в страната. Освен милионите туристи, които искат да видят това грандиозно човешко творение, има много хора, които извървяват цялата дължина на стената, за да събират средства за благотворителност.

2. Основното строителство започва през 221-210 г. пр.н.е

Великата китайска стена

Въпреки че малки участъци от стената са изградени още през VII век пр.н.е, основното строителство започва през 221 г. пр.н.е. по време на династията Цин. Когато Цин Ши Хуанди нарежда да бъде построена стена, над 500 000 селяни се включват в строителството. Голяма част от тези хора са осъдени престъпници.

Строителството на стената продължава и по време на управлението на Северна Уей (386-534 г. сл. Хр.). През 607-608 г. сл.Хр. политическите разделения на север и юг се задълбочават и още 1 000 000 души започват работа по строежа на стената. Освен грубото строителство, тези хора имали задачата да модернизират, укрепят и удължат стената. Завършването на Великата китайска стена отнема повече от век.

По време на строителството на това съоръжение загиват много хора, вследствие на инциденти, физическо изтощение и болести. Великата китайска стена е наричана „Най-голямото гробище в света“, тъй като според историци по време на строежа ѝ са загинали над 10 милиона души.

3. Пренасяне на материалите

Строителство Великата китайска стена

Основните материали, от които е изградена стената, са пръст, камъни, дърво и керемиди. Пренасянето на материалите не било лесна работа. Това се случвало предимно с помощта на магарета и кози, а в по-равните участъци били използвани ръчни колички. Този красив паметник е коствал много кръв, пот и сълзи.

4. По време на династията Мин периодично се добавяли наблюдателни кули

Китай

Наблюдателните кули имали важна цел – трябвало да предупреждават Китай за приближаващи врагове. Били поставени и множество оръдия за отбрана. Благодарение на кулите, нямало част от стената, която да бъде незащитена.

Тези наблюдателни кули били използвани и като жилищни помещения за войниците, както и за складове за провизии.

Днес големи участъци от стената са се превърнали в руини, заради метереологичните условия, а други участъци са били разрушени в битки и така и не са възстановени.

5. Стената е пробита от монголски войници

Великата китайска стена

Въпреки че мащабите на съоръжението са внушителни, шпионите на Чингис хан, основател на Монголската империя, намират тайна пътека и успяват да проникнат до столицата Джунду, днешен Пекин.

Войниците нахлуват в Китай, като се качват на Великата китайска стена, а пък китайските войници запалват сигналните маяци, за да предупредят за атаката.

В маяците се слагал изсушен вълчи тор, за да може димът да привлича вниманието и новината да се разпространи по-бързо. При подобни атаки времето е от решаващо значение.

  • Интересни ли ви бяха фактите на Великата китайска стена?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Протеин на прах

Суроватъчният протеин – какви ползи за здравето има

Цветове

Кои ще са актуалните цветове при маникюра тази пролет