in

5 грешки при ходене, които често допускаме

Ходенето е не само лесен и ефективен начин да останете физически активни, но и по-безопасен начин да подобрите здравето си. Можете да го правите всеки ден и по всяко време, без да се нуждаете от специализирано оборудване или дрехи.

Разходките са чудесен вариант за движение за хората със ставни или други здравословни проблеми, които могат да затруднят бягането или по-силови тренировки. Може да се движите с темпо и скорост, което вие самите изберете и колкото време прецените.

Често обаче се случва хората да правят грешки, които правят ходенето по-малко полезно и ефективно, а понякога дори може да се стигне и до наранявания. Всичко това може да попречи на мотивацията ви и да затрудни създаването на рутина, с която да поддържате тонус и да водите здравословен начин на живот.

Вижте най-честите грешки, които неволно допускаме, когато ходим:

1. Избирате неподходящи обувки

спортни обувки

Когато става въпрос за наранявания, от съществено значение е да носите удобни обувки на краката си. Важно е те да бъдат точен размер, с мека и удобна подметка, които да осигурят хубава опора на краката и глезените ви. Не правете дълги разходки с чисто нови обувки, тъй като дори да бъдат много комфортни, има голям риск да ви направят рани при първото носене. За по-сигурно може да се разходите вкъщи, преди да излезете с тях.

2. Твръде много размахвате ръцете си

ходене

Когато ходите, ръцете ви действат като противотежест на краката. Естествено е да движите всяка ръка с движението на противоположния крак. Движението на ръцете трябва да държи тялото ви стабилно. Избягвайте да движите прекалено много ръцете си, просто ги отпуснете и ги оставете да се движат естествено, за да не натовареате допълнително кръста си.

3. Напрягате врата и раменете си

Когато ходите, раменете ви трябва да са отпуснати. Ако имате напрежение в ръцете в продължение на 20 до 30 минути, това ще направи ходенето по-неудобно и по-малко приятно изживяване. Дръжте врата в неутрална позиция, така че да не се напряга нагоре или надолу. Хубаво е да бъде в една линия с гръбначния стълб, за да избегнете болки в него.

4. Правите прекалено големи крачки

разходка, движение, вървене

Когато ходите, стремете се стъпките ви да бъдат относително близо до тялото, което е вашият център на тежестта. Ако правите прекалено големи крачки, с течение на времето тази допълнителна сила върху вашите стъпала може да доведе до болка и наранявания. Ако искате да ускорите темпото, правете по-малки и по-бързи крачки. Това ще ви помогне да държите гръбнака си изправен и в правилна позиция и ще избегнете допълнително натоварване на гърба или бедрата.

5. Слушате музика твърде силно

музика, слушалки, вървене

Слушането на музика, подкаст или аудиокнига е чудесен начин да прекарате времето си в самостоятелна разходка. Но е важно винаги да знаете какво се случва около вас, за да сте в безопасност. Слушането на музика по време на ходене може да подобри настроението и мотивацията ви, но е важно звукът да не бъде прекалено силен, за да не се излагате на опасност.

Loading

  • Случва ли ви се често да допускате някоя от тези грешки?

    young beautiful blonde woman outdoor walking in the street
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

стив джобс

Стив Джобс, който мислеше за вчера, мечтаеше за утре и живееше в настоящето

пари

10 неща, за които богатите хора не пилеят пари