in

4 неща, които трябва да знаете за риба тон

риба тон

Рядко си задаваме този въпрос. Рибата тон се среща в толкова повече храни, отколкото останалите видове риба, че почти я приемаме като част от кулинарния пейзаж. Салати, сандвичи, пици и разбира се най-лесното за употреба – консерви за бързо хапване. Когато правим този хранителен избор, сме убедени в ползите за нашето здраве – учените препоръчват често ядене на риба, а рибата тон е и една от най-евтините.

Както за всяко нещо обаче, истината е в баланса. Прекаляването с рибата тон може да доведе до сериозни проблеми. Затова, ако обичате да хапвате този вид риба, ето някои неща, които трябва да знаете.

1. Набавя протеини

Добавянето на протеини във всекидневната диета е изключително важно и ценно. Когато приемате храна с протеини, се чувствате по-сити за по-дълго време и следователно посягате по-рядко към чинията. Като резултат – консумирате по-малко калории. Според американската хранителна агенция една консерва с риба тон съдържа около 46 г. протеини. Като се има предвид, че препоръчителната дневна доза е около 1 г. протеини на килограм телесно тегло, това означава, че една консерва риба тон може да набави голяма част от протеините, нужни за деня.

2. Грижи се за мозъка и очите

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата тон, както и в почти всички останали видове риба, засилват функцията на мозъка и очите. Достатъчно е да изядете един сандвич с риба тон, за да има ефект върху подобряване на паметта, намаляване на възпаленията в тялото и премахване на т. нар. симптом на сухото око.

3. Видът има значение

Може би си мислите, че всички видове риба тон са еднакви. Всъщност – не. Затова трябва да бъдете внимателни какъв тон избирате. Тази от консерва, макар че е по-лесна за употреба, а често и по-вкусна, обикновено се приготвя с много мазнина. Това, без да усетите, може да доведе до трупане на излишни килограми. Една консерва риба тон съдържа около 200 калории в около 100 г. и около 10 г. мазнина. Ако искате да редуцирате тези числа, трябва да предпочетете варианта без мазнина.

4. Съставките, за които да внимавате

Освен мазнината, с която се приготвя рибата тон в консервите, има още една съставка, която отнема от позитивните новини за нея – солта. Според института Linus Pauling една консерва риба тон съдържа около 1/4 от необходимия дневен прием сол. Въпреки че солта е важна за регулирането на течностите в тялото, прекаляването с нея може да доведе до подпухване на тялото.

Ако приемате твърде много или твърде често риба тон, можете да получите и така нареченото живачно отравяне, според едно проучване от 2018 г. То от своя страна може да ви докара възпаления в тялото, проблеми с паметта и зрението, гадене и други още по-неприятни дългосрочни здравни проблеми.

Макар че рибата тон от консерва съдържа значително по-малко живак, отколкото прясната риба, която се използва в приготвянето на суши и сашими например, все пак трябва да контролираме приема на този невротоксин.

Онлайн изданието Healthfully съветва да избираме консерви, на които пише „light tuna“,  а не „white tuna“, известна още като албакор, тъй като те съдържат по-малко живак. Такъв тип консерва според изданието Livestrong може да се яде веднъж в седмицата. Все пак експертите съветват бременните и децата да ограничат приема.

 • Как най-често консумирате риба тон?

  • риба тон
   От консерва
  • риба тон
   Стек от риба тон

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

петък

8 любопитни факта за петък

любовта

5 клишета в любовта, които пречат на щастието ни