in

4 емоции, които могат да ви направят по-продуктивни

Емоции

Щастие. Тъга. Радост. Разочарование. Емоциите са неизменна част от живота ни и изпитваме много от тях ежедневно. Оказва се обаче, че всяка емоция може да подобри представянето ни в различни сфери от живота.

Въпреки че не винаги го осъзнаваме, много от задачите, които изпълняваме – независимо дали отговаряме на имейл на колега или участваме в тежки преговори с доставчик – предизвикват емоции: вълнение, гняв, гордост, скука, несигурност и т.н.

Причината, поради която емоциите имат изненадващо силен ефект върху нашето представяне, е, че емоциите имат адаптивна стойност – те могат да ни помогнат да се справим и да реагираме в различните ситуации. Дори емоциите, които възприемаме като негативни, като тревожност, са страхотни инструменти за зареждане на ума ни с енергия и фокусиране върху предстоящата задача.

Научете как да впрегнете силата на емоциите си, за да бъдете по-ефективни:

Безпокойство

Безпокойство

Тревожността и готовността са физиологически почти еднакви. Безпокойството ни кара да бъдем нащрек и да сме готови да реагираме на всичко, което може да ни се случи – например по време на важна презентация или делови разговор. Всеки човек иска чувството на безпокойство да изчезне, но когато разберете предимствата му, ще бъдете благодарни, че го изпитвате. Следващият път, когато се почувствате нервни, си кажете: Не, не съм нервен. Бдителен съм и готов да реагирам.

Щастие

Щастие

Положителното настроение е особено полезно за откриване на нови прозрения, креативност, по-малко критичност при вземане на решения и вземане на прибързани решения. Положителните емоции също водят до по-лесно сътрудничество. Когато трябва да взимате важно решение, постарайте се да бъдете в добро настроение – пуснете си зареждаща музика, изгледайте любим филм, прекарайте време с любим човек.

Гняв

Гняв

За разлика от изпитването на страх, гневът може да помогне в различни ситуации. Макар че повечето хора смятат, че гневът е негативна емоция, има моменти, в които може да бъде от голяма полза. Освобождаването от негативните емоции ни помага да мислим по-трезво занапред, така че има положителна страна.

Тъга

Тъга

Тази емоция има няколко изненадващи ефекта. Когато се чувстваме тъжни, ние сме склонни да бъдем по-малко пристрастни при вземането на решения – да мислим малко по-бавно и разумно. Също така е по-вероятно да действаме по-справедливо и по-малко егоистично.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

инфлация

10 неща, които станаха по-скъпи след пандемията

Пълнени домати

Пълнени домати с риба тон