in

3 признака, които показват, че имате проблем с холестерола

Има едно нещо в нашето тяло, което мнозина наричат „тихия убиец“. Да, за разлика от добрия холестерол, който е важен за функционирането на клетките, високият лош холестерол си е спечелил печалната репутация на „тих убиец“, защото много често остава незабелязан, преди да се случи най-лошото. Макар че бавно блокира кръвоносните съдове и увеличава риска от сърдечни проблеми и инсулт, той рядко проявява симптоми и е почти невъзможно да разберем дали го имаме, докато не направим изледване на кръвта.

Има обаче няколко признака, които могат да ни накарат да се замислим дали не носим твърде много от „мазната субстанция“ и дали не е време да се посъветваме с доктор. Според няколко неотдавнашни изследвания тези ранни сигнали за висок лош холестерол могат да се видят на няколко места по тялото, включително – на вашето лице.

Американската академия по дерматология предупреждава, че жълтите или оранжеви „восъчни“ образувания по кожата – най-често в ъгълчетата на очите –  могат да са знак за нездравословни нива на холестерола. Макар, че са безболезнени, те не трябва да бъдат игнорирани.

Друг признак, според едно изследване, публикувано в британския журнал по спортна медицина, може да бъде болката или измеменията в структурата на сухожилията. След направен метаанализ в 6 авторитетни бази данни, учените стигнали до извода, че най-вероятно такава връзка съществува. Данните отразявали 17 изследвания с 2612 участници. Хората с променена сухожилна структура и болка в сухожилията имали значително по-висок общ холестерол, висока стойност на лошия холестерол и ниска стойност на добрия холестерол. Да припомним – тъкмо лошият холестерол е онази опасна форма на холестерола, която запушва артериите.

Високият холестерол може да се прояви и по друг начин. Едно изследванe, публикувано в Journal of Nutrition, оценило обонянието и вкуса на 12 627 души. Те били разделени на три групи – такива без проблеми, с малко проблеми и с много проблеми, свързани с вкуса и обонянието. Учените установили, че хората с по-лоши показатели за обоняние и вкус имат и по-високи нива на общия холестерол.

Ако забележите подобни знаци, може би си заслужава да посетите своя лекар, защото според британската здравна служба, единственият начин да разберете дали имате повишени нива на холестерола си остава кръвният тест. Добре е редовно да правите такъв тест, особено, ако имате наднормено тегло или диабет, ако сте на възраст над 40 години или имате фамилна история на висок холестерол. Тези фактори увеличават многократно риска и вие да имате повишени нива.

За щастие, веднъж установен, високият лош холестерол е нещо, което можем да следим и контролираме. Справянето с него е напълно възможно не само с лекарства, но и с малко усилие да променим начина си на живот. Хората, които се упражняват редовно, ядат здравословно, намалят употребата на алкохол и спрат пушенето, се радват на по-ниски нива на лош холестерол. Препоръчително е да намалите приема на наситени мазнини, които се съдържат в маслото, мазното месо и сиренето и да ги заменените с т.нар. ненаситени мазнини, които се съдържат в мазните риби, авокадото, зехтина, ядките и семената.

  • Колко често си правите профилактични кръвни изследвания?

    Blood test
    • Веднъж годишно
    • Само когато боледувам
    • Поне два пъти в годината

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Instagram/blakelively

Тайната на Блейк Лайвли за стройна фигура

Пълнени чушки с ориз и булгур