in

3 навика, които могат да доведат до деменция

деменция

Вие сте млади, красиви и силни. Не ви вълнува статистиката, че 1 от 14 души на 65 години и всеки шести на 80 години страдат от деменция. Успокоявате се, че това време е далеч и ще мислите, като ви дойде до главата. Едно изследване обаче, публикувано неотдавна в сп. Neurology, установява, че определени хора са изложени в по-голяма степен на риск, тъй като водят нездравословен начин на живот.

Според резултатите 3 всекидневни навика на млади години могат да окажат голямо влияние върху риска от деменция в по-късна възраст. Те намаляват уменията за мислене, променят структурата на мозъка и увеличават рисковете за непълноценна мисловна дейност. При някои от изследваните мъже били отчетени и лоша паметова функция, както и показатели за физическо свиване на мозъка.

Проучването е проведено сред 4164 души на средна възраст 59 години. Те трябвало да попълнят тест как начинът им на живот рефлектира върху умственото им здраве. Били отчетени 11 фактора, сред които високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, пушене, начин на хранене и физическа активност.

В същото време участниците в експеримента трябвало да направят тестове за памет и мисловни умения, които отчитали бързината, вниманието и умението за изпълнение на задачи. Учените направили преглед и на ренгенови снимки, за да открият знаци за заболяване на малките мозъчни съдове, които често се срещат при пациенти, страдащи от деменция.

Те установили, че хората, които са в рисковата група в теста за начин на живот, имали 3 навика, които увеличавали техния риск от деменция и намалявали техните резултати. Вижте кои са те:

1. Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, особено в средна възраст, значително увеличава риска от деменция. Хората, които имат този проблем между 30 и 50 години, е 2/3 по- вероятно да развият нелечимо мозъчно състояние. Според едно изследване, публикувано неотдавна от британския Институт по остаряването, причината за това е, че когато имате имате високо кръвно, мозъкът получава 20 на сто по-малко кръв. Освен това високото кръвно разрушава и стеснява кръвоносните съдове на мозъка, или ги прави по-чупливи, което увеличава шансовете от блокиране на мозъчни клетки, обяснява д-р Джеф Уйлямсън, който водил изследването.

2. Пушене

Пушачите имат 45% по-висок риск да се разболеят от деменция в сравнине с непушачите, предупреждават от Световната здравна организация (СЗО). Според някои проучвания 14% от всички случаи на Алцхаймер по света, потенциално се дължат на пушенето. Причината е, че пушенето прави кръвоносните съдове по-чупливи. „Намаляването на пушенето на младини е вероятно да доведе до намален риск от деменция в по-късните години от живота“, казва д-р Шехар Саксена, директор на Департамента за ментално здраве към Световната здравна организация.

3. Лошо хранене

Според проучването храните, които ядем, както и двигателната активност, могат да повлияят на т. нар. неврогенеза – процесът, при който мозъкът произвежда нови мозъчни клетки. Според изследването променената неврогенеза в мозъка може да е ранен биомаркер за бъдещи когнитивни нарушения и деменция. Качественото хранене заедно с редовната физическа активност и поддържането на нивата на витамин D и липидите, са свързани със степента, в която мозъчните клетки умират.

Британското издание „Експрес“ цитира експретката по хранене д-р Мерилин Гленвил, че едни от най-важните храни за запазване на функциите на мозъка, са тези, съдържащи Омега-3 мастни киселини – мазните риби, лененото семе, орехите. Друга съставка е холинът, който се съдържа в жълтъците и соята. Д-р Гленвил цитира изследване, според което, хората, които приемали витамините B6 и B12, както и фолиева киселина, имат с 90% по-малко намаляване на мозъка от контролна група, на която било давано плацебо. „Яжте малко и често!“, съветва още д-р Гленвил.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

спорим

Как да спорим, без да съсипем връзката си

Морфин

Представят „Морфин“ по Булгаков на софийска сцена