in

20 любопитни факта за технологиите

Технологии

Технологиите са най-бързо развиващото се нещо в света. Те непрестанно се променят и подобряват, за да правят живота ни все по-лесен и модерен.

Живеем в ерата на технологичния напредък, но рядко се замисляме всъщност как сме стигнали дотук. Друг интересен въпрос, който често си задаваме, е какво ни предстои в бъдещето от страна на технологиите.

Светът на технологиите е необятен и много интересен. Прочете няколко любопитни факта за Google, Apple, Microsoft, Android и други:

1. Логото на Firefox не е с лисица

Червена панда

Има често срещано погрешно схващане, че логото на Mozilla Firefox е с лисица. Въпреки името на браузъра, животното, което е изобразено на логото, всъщност е червена панда.

2. Google наема кози

Кози

Вместо да наемат градинари, от Google наемат кози, които да ядат тревата в централата в Маунтин Вю.

Решението е взето, тъй като косачките са много шумни и отделят вредни изпарения във въздуха. Козите пасат тревата и наторяват естествено почвата.

За поддръжката на централата на Google се грижат 200 кози, които прекарват по около седмица там.

3. Значение на думата „робот“

Робот

Етимологията на думата „робот“ идва от чешката дума „robota“, която се превежда като принудителен труд или работа.

Думата „робот“ за пръв път е използвана за назоваване на измислен хуманоид в пиеса през 1920г.

4. Самсунг е с 38 години и 1 месец по-стар от Apple

Samsung Apple
Снимки: Facebook

Компанията Самсунг е основана като магазин за хранителни стоки на 1 март 1938г. от Ли Бюнг Чул.

Основателите на Apple, Стив Джобс и Стийв Возняк, основават Apple Computer Inc. на 1 април 1976г.

5. Преди време регистрацията на домейн била безплатна

Домейн

Преди години хората не осъзнавали колко огромен ще бъде интернетът и регистрирането на домейн било безплатно чак до 1995 година. След това е въведена такса и то висока. Цената била около 100 долара за две години.

6. Alexa винаги слуша разговорите

Alexa

Вероятно това не ви изненадва, но дигиталните асистенти, като Алекса и Сири, подслушват разговорите ви непрестанно. Целта на това е да могат да ви предложат по-добро изживяване, когато ги ползвате. Записите могат да бъдат прегледани и изтрити.

7. Амишите имат специални компютри

Амиши

Амишите са религиона група, живееща в САЩ и Канада. Тези хора живеят семпло и се въздържат от използването на модерни изобретения, като автомобили и електричество.

Въпреки това има специални компютри, които амишите използват. Тези компютри нямат достъп до интернет и не могат да възпроизвеждат аудио и видео. Функциите са текстообработка, електронни таблици и рисуване.

8. Първата компютърна мишка не била направена от пластмаса

Компютърна мишка

През далечната 1964 година Дъг Енгелбарт изобретява първата компютърна мишка. Тя била направена от дърво. Мишката била правоъгълна и имала малък бутон в горния десен ъгъл. Той нарекъл изобретението мишка, защото шнурът, излизащ от нея, му напомнял за опашките на малките гризачи.

9. Откъде идва понятието „спам“

Спам

Всички получаваме досадни мейли с различни реклами и нежелана информация, които наричаме „спам“. Понятието идва от вид месни консерви, които се казвали „Спам“. Месото било ужасно, както и нежеланите мейли, затова започнали да ги наричат така.

10. Правителството на САЩ използва конзолите Playstation 3, но не за игри

Плейстейшън

През 2010 година, правителството на САЩ използва 1760 плейстейшъна, за да създаде суперкомпютър за Департамента на отбраната. Използвали PS3, защото било „икономично“ и „еко“.

11. Хирурзите, които са били геймъри, са по-добри

Хирург

Колкото и да е странно, хирурзите, които като деца са играли видеоигри повече от 3 часа седмично, правят 37% по-малко грешки! Освен това правят лапароскопски операции и шевове 42% по-бързо от хирурзите, които не са играли видеоигри.

12. Nintendo не започва като компания за видеоигри

Карти за игра

Nintendo е основана през далечната 1889 година, много преди да съществуват компютрите. От 1889г. до 1956г. Nintendo е компания за игра на карти. Те все още произвеждат карти за игра в Япония и дори имат турнир по бридж, наречен „Nintendo Cup”. С напредването на технологиите, компанията се специализира в създаването на компютърни игри.

13. Почти всеки използва Google за проверка на правописа

Правопис

Цели 97% от хората изписват различни думи в търсачката, само за да проверят правописа им. С напредването на технологиите проверката на правописа е доста лесна.

14. Конзола на Nintendo е била в Космоса

Конзола

Конзолата Геймбой на Nintendo, на която всички сме играли като деца, е била в Космоса. През 1993 година съветски космонавт взима своята конзола по време на мисия. Твърди се, че точно тази конзола е обиколила Земята 3000 пъти и е била продадена на търг за 1220 долара.

15. Андроид има пол

Андроид

Думата „Андроид“ буквално означава хуманоид от мъжки пол. Женският еквивалент е „Гиноид“.

16. Търсенията в Google достигат милиарди всеки месец

Google

Има над 35 милиарда търсения в Google всеки месец. През май 2019 трите най-търсени думи са „Facebook“ с 233 милиона търсения, „YouTube“ с 194 милиона търсения и „Amazon“ със 103 милиона търсения.

17. Синдром на фантомна вибрация

Вибрация

Вероятно ви се е случвало да имате усещането, че телефонът ви вибрира, а това всъщност да не е истина. Това явление си има име – „Синдром на фантомна вибрация“. Причината за този синдром е прекомерното използване на телефона, така че ако ви се случва често, ограничете времето, което прекарвате с телефон в ръка.

18. Първото обаждане по мобилен телефон било в Ню Йорк

Мъж телефон

Първият телефонен разговор по мобилен телефон е проведен от Мартин Купър, служител на Моторола и се случва в Ню Йорк. Цели 19 години по-късно е изпратен и първият СМС, от Нийл Папуърт.

19. Всеки месец се създават и пускат над 6000 нови компютърни вируса

Компютърен вирус

Този брой се е увеличил драстично от 1990 г. до сега, тъй като тогава е имало само 50 известни компютърни вируса. Днес 90% от имейлите съдържат някаква форма на зловреден софтуер и повечето хора дори не знаят за това.

20. Във Фейсбук има повече лайкове, отколкото снимки

Всеки ден се качват над 300 милиона снимки във Фейсбук, а харесванията на дневна база са около 800 милиона. Реакциите със сърчице или „любов“ са само 175 милиона.

  • Интересни ли ви бяха фактите?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

хибискус

Чай от хибискус – защо е толкова полезен

Сандра Бълок

5 от най-добрите филми със Сандра Бълок