in

15 странни факта за Франкенщайн

Франкенщайн
Снимка: Instagram

Франкенщайн се превърна в една от най-известните и най-страшните фигури в света на литературата. Героят се появява за първи път в готически роман, но филмите го направиха толкова популярен.

В наши дни Франкенщайн е символ на нещо ужасно и страшно. Но какво знаете за това чудовище?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jordan (@chainsawreacts)

Прочете 15 мрачни факта за Франкенщайн:

1. Франкенщайн е герой, създаден от 18-годишно момиче

Когато Мери Шели започва да пише романа си за Виктор Франкенщайн, тя е само на 18 години. Странно е как едно толкова младо момиче може да измисли толкова ужасяваща история. Явно е имала доста развинтено въображение.

2. Виктор Франкенщайн бил млад учен от Неапол, Италия

В романа, Виктор скърби заради смъртта на майка си. Любовта му към химията и силната тъга от загубата го карат да обмисли даването на живот на нежива материя.

Той в крайна сметка постига мечтата си и създава живо същество от мъртво тяло с помощта на науката.Това същество обаче се оказва истинско чудовище.

3. Франкенщайн е измислен герой, но замъкът Франкенщайн е реален

Мери Шели се вдъхновява за написването на романа, докато обикаля различни исторически места в цяла Европа. Едно от местата, които вдъхновили младата писателка, било замъкът в Хесен, Германия.

Замъкът се намира в планинската верига Оденвалд и е идеалното място за основа на готически роман!

4. Значението на името „Франкенщайн“ не е толкова страшно, колкото самият роман

Името се състои от две немски думи. Първата дума е „Франк“, което е името на германско племе. Втората дума е „stein“, което означава камък. Буквалният превод е „Камъкът на франките“.

5. Планинската верига Оденвалд, където се намира замъкът, крие някаква мистерия…

Някои хора разказват, че са виждали призраци около замъка, други се кълнат, че са чували необичайни шумове. Определно има нещо мистериозно в това място, въпреки че няма научни доказателства, които да доказват тези твърдения.

6. Франкенщайн може да е Йохан Конрад Дипел

Мери Шели не споменава замъка в романа си. Тя обаче отбелязва, че е посещавала град Гернсхайм, където вероятно е чула историята за замъка и неговия обитател – алхимикът Йохан Конрад Дипел.

Предполага се, че подобно на популярния герой, Дипел е бил учен, който търсел необичайни преживявания и направил еликсир на живота от животинско масло. Освен алхимията, той извършва и някои анатомични експерименти, като копае мъртви тела и им дава живот чрез изкуствени методи.

7. Франкенщайн не е чудовище

Когато хората чуят „Франкенщайн“, те автоматично си представят ужасно изглеждащото чудовище. Това обаче не е правилната визуализация. Франкенщайн и чудовището са напълно различни герои. Франкенщайн е името на учения, създал чудовището.

8. Франкенщайн е против злото. Той всъщност умира, опитвайки се да убие чудовището

През цялото време ученият търси начини да убие чудовището, което също изпитвало омраза към Франкенщайн, заради това, че го е създал. Разочарованието на чудовището го кара да убие няколко души, които са били близки на създателят му. Враждата между тях приключва, когато Франкенщайн умира.

9. Книгата е резултат от приятелски облог

Когато Мери Шели, нейният съпруг Пърси Шели и техният близък приятел лорд Байрон пътували до Европа, те се обзаложили кой ще напише най-добрата страшна история. Тогава Мери създава романа и определено печели състезанието.

10. В замъка Франкенщайн, изследователи на паранормалните явления чули гласове, които казвали „Арбо е тук“

По време на снимките на научно-фантастично телевизионно шоу през 2008 г., били уловени паранормални звуци от записващите устройства. Фразата, която била засечена от устройствата, била „Арбо е тук“. Първоначално това нямало никакъв смисъл, но когато експертите проучили историята на замъка, те открили, че някога в този замък е живял рицар на име Арбогаст.

11. Макар че романът е доста популярен, не печели никакви награди

По времето, когато Шели пише романа, няма много литературни награди. Освен това жанрът на романа бил уникален и не било възможно да бъде поставен в никоя категория. Днес критиците определят „Франкенщайн“ като първия научнофантастичен роман.

12. Мери Шели видяла Франкенщайн в съня си

Авторката споделя, че измислила героя, след като го видяла в съня си. Тя сънувала млад лекар, който бил способен да създаде живо същество чрез сглобяване на части от мъртви тела. Вероятно този сън се дължи на факта, че Мери Шели била заинтересована от теорията на Луиджи Галвани за галванизма. Галвани успява да стимулира мускулите на мъртва жаба чрез прилагане на електрически ток.

13. Сред нас има лекари, които приличат на измисления учен

Нямаме предвид чудовището, а учения. Има много лекари, които правят медицински експерименти. Например д-р Серджо Канаверо се опитва да извърши първата в света трансплантация на човешка глава в Китай. Въпреки че много медицински експерти не вярват, че е възможно да се трансплантира глава, д-р Канаверо е убеден, че ще успее.

14. Пълното име на книгата е „Франкенщайн, или съвременният Прометей“

Според гръцката легенда, Прометей бил божество, което можело да създаде човек от глина. Именно поради тази причина, авторката решава да даде това заглавие на книгата.

15. Първият филм, базиран на „Франкенщайн“, е заснет през 1910 г.

Оттогава романът е вдъхновил повече от 130 филма. Първият филм за Франкенщайн е продуциран през 1910 г. от Томас Едисън, който е с продължителност само 12 минути. Август Филипс, американски актьор, играе д-р Франкенщайн. Edison studios заснема филма само за 3 дни.

Първият пълнометражен филм излиза на 21 ноември 1931 г. в САЩ.

  • Знаехте ли тези любопитни факти за Франкенщайн?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хилма аф Клинт

Мистерията Хилма аф Клинт, създателката на абстрактното изкуство

Самюъл Джаксън

5 от най-добрите филми със Самюъл Джаксън