in

15 от неразгаданите мистерии на Амазония

Амазония е най-голямата екваториална гора на планетата, заемаща площ от 5,5 милиона km². Амазонската джунгла обхваща 8 държави – Колумбия, Перу, Бразилия, Еквадор, Венецуела, Гвиана, Боливия и Суринам, и има най-голямото биоразнообразие в света.

През Амазония протича най-пълноводната река в света Амазонка, откъдето произлиза и името на региона. Значителна част от това място все още не е проучено и Амазония крие много тайни. Прочетете за някои от тях…

1. Слоеве тропически гори

Тропическите гори на Амазония са най-биоразнообразният регион на Земята. Там има хиляди растителни видове, които образуват различни слоеве, заради различните си височини. Някои растения достигат височина 20-30 метра, други растат по-високо и се получава нещо като навес над първите. Под основната дървесна корона растителността е по-спокойна и растат предимно ароматни цветя. Цялата растителност в Амазония е на слоеве.

2. Геоглифи

Въпреки че на места в Амазония слоевете, които растенията образуват, са толкова гъсти и дебели, че не достига никаква светлина до земята, има и райони, в които живеят хора. Те се занимават със земеделие и скотовъдство, което оказва влияние върху горите.

След изсичане през последните години се разкриват доказателства за човешко присъствие от много… много време. Открити са 2000-годишни геоглифи и според учените населението на Амазония в предколониалните времена е било между 6 и 10 милиона души, което е значително повече от сега.

3. Пърси Фосет

Ако сте гледали филма „Изгубеният град Z“ от 2016 година, знаете кой е Пърси Фосет – безстрашен британски изследовател, който изчезва заедно със сина си и друг член на екипа, по време на експедиция в Амазония през 1925 година. Има много спекулации по темата, но е почти сигурно, че е загинал вследствие на злополука, болест или е бил убит от някое местно племе. Въпреки всичко така и не се разбира какво се е случило с Пърси Фосет.

4. Марикокси

Очевидно Фосет не знаел как да комуникира правилно с местните жители на джунглата, но той определено знаел как да заинтригува читателите в родината си. Измислял интересни истории, с които да събира пари за още експедиции. Една от историите му била за Марикоксите – племе от много космати същества, които са злонамерени, но единственото, което могат да правят, е да мрънкат. Така и не става ясно дали тези същества са реални или са плод на въображението на Фосет.

5. Изолирани племена

Населението на Амазония в момента е около 1 милион души. Има около 400 племена, повечето от които имат контакти с външния свят. Те ловуват, ловят риба, занимават се със земеделие, но имат достъп и до западната медицина и образование.

Има обаче и племена, които са абсолютно изолирани от външния свят. Те сами са избрали да спазват дистанция, тъй като често дървосекачи, миньори и животновъди избивали местното население. Освен това изолираните племена все още имат имунитет към някои болести, които външен човек би могъл да занесе.

6. Мапингуари 

Племената в Амазония говорят за гигантско зловещо животно, високо над 2 метра. Не са открити никакви дозателства за съществуването на подобно животно – нито кости, нито каквито и да било следи. Учените смятат, че става дума за гигантските земни ленивци, които са изчезнали преди 10 000 години. Изчезналите видове често се превръщат в легенди, които се носят стотици години.

7. Биоразнообразието

Нов растителен или животински вид е бил откриван средно на всеки три дни в периода 1999г.- 2009г. в Амазония. Тези нови видове включват плешив папагал, малък сляп сом и полупрозрачна жаба. Всъщност 1 от всеки 10 животински вида живее в Амазония.

8. Гигантски змии

Най-голямата змия в света е зелената анаконда, която живее в блатата и реките на Амазония. Тези анаконди достигат дължина 9 метра и тежат близо 250 кг. Мрежестият питон достига по-голяма дължина, но е доста по-тънък.

Анакондата прекарва повечето време във вода. Очите и носните отвори са разположени отгоре на главата, за да може да наблюдава плячката си, докато е изцяло потопена във водата. Тези змии хващат диви прасета, птици и дори ягуари. Поглъщат животните цели и след това могат да не ядат нищо в продължение на месеци.

9. Розови делфини 

Розовите делфини или амазонските речни делфини се срещат в басейните на река Амазонка в Перу, Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана и Венецуела. Те живеят само в сладка вода и ако отидете на круиз, може да имате късмета да плувате до тези магически създания.

10. Пирани

Червените пирани, които се срещат в реки и езера в цяла Южна Америка, включително и в река Амазонка, не нападат хора. Те се хранят главно със скариди, червеи, мекотели и други риби. Въпреки това пираните са едни от най-свирепите сладководни риби в света.

11. Тарантули

Тези страшни паяци изглеждат така, сякаш отровата им спокойно може да убие човек, но всъщност ухапването от тарантула не се различава много от ужилването от пчела. Тарантулите в Амазония се хранят предимно с насекоми, но ядат също жаби и мишки. Начинът, по който ги изяждат обаче е особено жесток. Хващат плячката си с всичките си крака, инжектират парализираща отрова и накрая я изсмукват.

12. Боа 

Боа са други особено опасни змии, които живеят в Амазонската джунгла. Те не чупят костите на плячката си. Вместо това се увиват около жертвата, така че белите дробове да не могат да се разширят и плячката се задушава. Змиите Боа се крият в дърветата и ядат гризачи, маймуни, птици, гущери и жаби.

13. Името Амазония

Наименованието на региона е измислено от испанския конкистадор Франсиско де Ореляна, който пристига в Южна Америка през 1541 година. По време на експедицията Ореляна е нападнат от жени, които защитавали територията си, а той ги нарекал амазонки (жени-воини от Древногръцката митология). Така се появява името на Амазония.

14. Смаляващата се тропическа гора

За съжаление през последните 5 години Амазония е загубила 17% от тропическите си гори. Това се дължи на превръщането на горите в земя за отглеждане на добитък, което се случва в по-заселените райони. Изчезване на горите се наблюдава и в по-отдалечените райони, след откриването на природни ресурси, като злато и петрол.

15. Първият човек, преплувал цялата дължина на Амазонка

Снимка: Facebook/Martin Strel - Official Page
Снимка: Facebook/Martin Strel – Official Page

Словенец стана първият човек, преплувал цялата дължина на река Амазонка, през 2007 година. На Мартин Стрел му били нужни 66 дни, за да измине 5268 километра. Тогава Мартин Стрел е на 50 години, а идеята му е да привлече вниманието към проблема с изсичането на амазонските гори.

  • Искате ли да посетите Амазония?

    • Да, това е една от мечтаните ми дестинации
    • Не, страх ме е от отровните животни и растения

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Screenshot/YouTube

Фейк нюз от времето на Балзак

Пастицио: една гръцка кулинарна легенда!